Deset stvari koje treba da znate kada pohađate neki online kurs

1. Izaberite prostor za učenje u kome vam niko neće smetati i gde ćete imati dobar signal za internet.
Potrebna vam je koncentracija, a verovatno ćete “hvatati” i beleške. Zbog toga vam je potrebna soba u kojoj ćete moći u potpunosti da se posvetite onome što radite, bez uznemiravanja “spoljnih faktora”.
2. Napravite plan rada
Držanje striktnog rasporeda je od vitalnog značaja za uspešno savladavanje planiranog online kursa. Čak iako se od vas ne zahteva da pohađate časove ili “čitate” lekcije u određenom vremenskom rasporedu, ipak je potrebno da sami organizujete vreme kada je predviđeno da učite na ovaj način. Samodisciplina je veoma važna! Zato, isplanirajte tačno vreme svaki put kada ćete se “logovati” da biste prisustvovali i polagali određeni kurs.
3. Budite disciplinovani / Izbegavajte online uznemiravanja
Teško je držati se predviđenog rasporeda tokom online kurseva. Ipak, budite odlučni da se držite predviđenog rasporeda. Ovo je potrebno da biste održali fokus na online kursu, ako imate otvoren drugi tab na vašem kompjuteru, s linkom na neku društvenu mrežu. Kada učite, nemojte da surfujete internetom, proveravate e-mail ili radite stvari koje vam odvlače pažnju.
4. Učite aktivno
Učenje se dešava kada su aktivni neuroni u mozgu. Da biste učili aktivno, morate da “uključite” mozak. Pišite beleške svojim rečima, obrađujte dobijene informacije, pravite sižee o naučenom…
5. Ostanite motivisani
Koristite trikove za motivaciju da biste dobili najbolje rezultate. Možete da učite dok slušate omiljenu muziku ili pravite svoje fotografije kada ste zadovoljni nakon uspešno obavljenog posla i uživanja u zasluženom odmoru.
6. Štampajte materijale
Ponekad, internet, pa čak i kompjuteri mogu da predstavljaju “otežavajuču okolnost” da biste se potpuno usredsredili. Može biti korisno ako isključite vaš laptop za vreme učenja. Treba da uvek odštampate stvari u vezi kursa, poput rasporeda ili rečnika..
7. Pravite beleške tokom online kursa
Uvek pravite beleške, kao što biste radili i da ste fizički prisutni na nekom predavanju. Neka uz vas uvek budu olovka i papir, potrebni da bi zapisivali i pravili beleške u vezi s onim što ćete čuti na online kursu. Rukom zapisane beleške čine da pristupute “gradivu” s većom pažnjom nego da pravite beleške u nekom kompjuterskom program.
8. Testirajte se
Čak iako nemate pristup praktičnim testovima, možete to da “simulirate” tako što ćete zapisati sve čega se sećate nakon svakog odslušanog novog “poglavlja”, a zatim sami sebi postavljati pitanja o tome šta ste naučili.
9. Izbegavajte multi-tasking
Istraživanja pokazuju da angažovanje na više strana istovremeno smanjuje sposobnost mozga da zadrži nove informacije. Dakle, ako stalno “lutate” između raznih zadataka, mnogo je verovatnije da će sve te informacije ili dobar deo njih “ući na jedno uvo, a izaći na drugo”.
10. Odmarajte se
Veoma je važno da pravite pauze dok učite. Uradite nešto što će vas zabaviti, kao što može da bude gledanje TV programa nekoliko minuta ili odlazak u kratku šetnju. Ako to uradite, osetićete se “napunjeni” novom energijom i bićete spremniji da upijate nove znanja…

Krenite!!!

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *