1000 godina krsne slave u Srba

Nedelja, 28.april, RTS 2 u 16.10

Кrsna slava je religiozno-društvena kategorija isključivo vezana za srpski narod, te je kao takva uvršćena i na svetsku listu nematerijalne baštine čovečanstva pod zaštitom UNESКA. Poreklom krsne slave i praktikovanjem ovog običaja kod Srba bavili su se istoričari, teolozi, etnolozi, sociolozi, lingvisti i drugi.Кoreni slavljenja sveca zaštitnika sežu u daleku prošlost, ali i Srpska pravoslavna crkva i nauka saglasni su da se početak obeležavanja krsne slave vezuje za dan kada je neka porodica, ili čitav rod primio hrišćanstvo.

Prvi pisani pomen o praznovanju slave, potiče iz 1018. godine, te ovu godinu uzimamo i kao jubilej od zvaničnog obeležavanja krsne slave. Naime, te godine grčki hroničar Jovan Skilica prvi je zabeležio slavu dajući joj obeležje porodičnog praznika. Sveti Sava , prvi srpski arhiepiskop, izvršio je u početkom 13. veka novu organizaciju crkvenog života, a taj reformatorski rad obuhvatio je i praznovanje kućne slave.

U praznovanju krsne slave isprepleteni su religiozni i društveni elementi i oni su duboko ukorenjeni u ovaj jedinstveni srpski običaj koji je prvi na šoj listi nematerijalne kulturne baštine. O poreklu krsne slave, njenim religioznim i društvenim elementima, o njenom opstaku i vrednostima gledaoci će saznati od eminentnih stručnjaka koje smo snimili u više autentičnih ambijenata.

U emisiji učestvuju mitropolit zagrebačko-ljubljanski G. Porfirije, prof.dr Ljubinko Radenković iz balkanološkog instituta SANU, dr Vesna Marjanović, stručnjaci Etnografskog muzeja u Beogradu, glumac Nebojša Dugalić i ostali.

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *