125 godina od rođenja Zore Petrović

Svečani skup posvećen obeležavanju 125 GODINA OD ROĐENJA ZORE PETROVIĆ (1894-2019) biće održan u petak, 8. novembra, s početkom u 11 sati, u Galeriji SANU.

Pozdravnu reč uputiće akademik Dušan Otašević, upravnik Galerije SANU, a zatim će uslediti izlaganja profesorke Simone Čupić na temu „Svet iznad ateljea Zore Petrović", profesorke Jasmine Čubrilo – „U ateljeu Zore Petrović", dok će akademik Milica Stevanović govoriti o radu Zore Petrović u svetlu problema na današnjoj likovnoj sceni. Nakon toga biće prikazan film RTS-a „Zora Petrović", scenariste Vere Ristić.

Zora Petrović bila je dopisni član SANU, profesorka na Akademiji likovne umetnosti i jedna od naših najznačajnijih predstavnika kolorističkog ekspresionizma. Slikarstvo je učila u Umetničko zanatskoj školi u Beogradu, Slikarskoj velikoj školi u Budimpešti, ali i u Parizu kod profesora Andrea Lota.

U njenom opusu brojne su slike na kojima prikazuje ženske figure bez idealizacije. Govorila je o tome na sledeći način: „...mi znamo da ne postoji samo estetska lepota. Lepota se nalazi u istini. Pošto ljudi prolaze kroz razna životna razdoblja, cilj mi je da to zabeležim. Čovek se rodi, dete se ispunjava snagom, vene, stari i umire. Pokušavam da pratim čovekovu dramu kroz preobražaje njegovog tela".

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *