Ivo Andrić – povodom 60 godina od dobijanja Nobelove nagrade

U Državnom arhivu Srbije, u utorak, 14. decembra 2021. godine, sa početkom u 12 sati biće obeležen Dan arhiva u Srbiji i otvorena izložba na otvorenom „Ivo Andrić – povodom 60 godina od dobijanja Nobelove nagrade”. Tokom programa obeležavanja Dana arhiva u Srbiji biće dodeljene „Zlatne arhive” Fondacije Aleksandra Arnautovića dr Saši Iliću, arhivskom savetniku Arhiva Narodne banke Srbije i Istorijskom arhivu u Pirotu i Godišnja nagrada Đurđa I. Jelenića akademiku Slavenku Terziću za knjigu „Na kapijama Кonstantinopolja. Rusija i Balkansko pitanje u 19. veku”.

Izložba „Ivo Andrić – povodom 60 godina od dobijanja Nobelove nagrade” biće otvorena u dvorištu Državnog arhiva Srbije. Prikazani izbor arhivske građe svedoči o događajima koji su prethodili uručenju Nobelove nagrade, samoj ceremoniji dodele održanoj 10. decembra 1961. i Andrićevom boravku u Stokholmu.

Posetioci će moći da pogledaju pismo direktora Nobelove fondacije Nilsa К. Stolea u kome obaveštava Ivu Andrića da je Švedska kraljevska akademija donela odluku da mu se dodeli Nobelova nagrada za književnost, fotografije iz doma Ive Andrića od 26. oktobra 1961, kada ga je švedski otpravnik poslova obavestio da je dobio nagradu, čestitke vodećih svetskih intelektualaca, bogat fotografski materijal i novinske članke o samoj dodeli, kao i svedočanstva o održanom naučnom skupu u čast akademika Ive Andrića u SANU u januaru 1962. godine.

Autori izložbene postavke su: Jelica Reljić, dr Miroslav Perišić i Aleksandar Marković. Arhivska građa pripada fondovima i zbirkama Arhiva Jugoslavije, Arhiva SANU, Muzeja Jugoslavije, Muzeja grada Beograda, Zadužbine Ive Andrića i Državnog arhiva Srbije.

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *