200 godina od rođenja Dostojevskog

Obeležavanje jubileja – 200 godina od rođenja i 140 godina od smrti FJODORA DOSTOJEVSKOG (Moskva 11.11.1821 – Sankt Peterburg 9.2.1881)
JOVAN POPOV predstavlja roman ZAPISI IZ PODZEMLJA
Četvrtak, 11. februar u 19 sati
Klub Magistrala „Dragan Ve Ignjatović“
„Ja sam bolestan čovek… Zao čovek. Nesimpatičan čovek. Mislim da me boli jetra.“
Jedan od prvih egzistencijalističkih romana u istoriji svetske književnosti, Zapisi iz podzemlja predstavljaju zabeleške gorkog, izolovanog i nepouzdanog pripovedača. Zasnovan na spoju dvaju suprotnih kompleksa, inferiornosti i superiornosti, čovek iz podzemlja je u socijalnom smislu neprihvaćen i neostvaren, ali je, kako se njemu čini, u duhovnom i intelektualnom pogledu superioran u odnosu na ostale. Istovremeno labilan i osion, on spada u red najomiljenijih antijunaka među svim likovima Fjodora Mihajloviča Dostojevskog.
Dr Jovan Popov (1962, Novi Sad), diplomirao, magistrirao i doktorirao na Katedri za opštu književnost i teoriju književnosti u Beogradu. Usavršavao se u Francuskoj (Centre Européen Universitaire, Université Nancy II). Na Filološkom fakultetu u Beogradu redovni profesor od 2013. Predavao je (1998-2008) na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, gde je učestvovao u osnivanju Odseka za komparativnu književnost. Sačinio je program za predmet Moderna svetska proza, koji predaje studentima dramaturgije i režije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Bio je član redakcije književnih časopisa Polja i Letopis Matice srpske. Dobitnik je nagrada za knjigu godine (2006) i za prevod godine (2003) Društva književnika Vojvodine. Za knjigu Pojmovi, periodi, polemike (2020) dobio je nagradu “Nikolaj Timčenko”.
Molimo sve zainteresovane da se prijave za prisustvovanje predavanju na organizator@dksg.rs

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *