4. januar 1903. – Slonica Topsy pogubljena električnim udarom

Preuzeto s https://www.youtube.com/watch?v=NoKi4coyFw0

Slonica Topsy pripadala je Forepaugh Cirkusu i provela je poslednje godine svog života u Luna Parku na Coney Islandu. Budući da je ubila jednog trenera (koji ju je zadirkivao upaljenom cigarom), a potom postala agresivna prema još dvojici čuvara koji su je udarili vilama, Topsy su njeni vlasnici smatrali pretnjom za ljude i ubijena je od strujnog udara 4. januara, 1903. kada je imala 36 godina.

Izumitelj Tomas Edison nadgledao je i vodio pogubljenje, a događaj je snimio na filmu. Edison je koristio film u svojoj kampanji protiv Džordža Vestinghausa i AC tehnologije.

U početku je Topsy trebalo da bude obešena, ali su razmišljali o drugim načinima kada je protestovalo Američko društvo za prevenciju okrutnosti prema životinjama. Edison je tada predložio udar naizmeničnom strujom, koja se koristila za pogubljenja ljudi od 1890. godine. Topsy je hranjena šargarepom sa 460 grama kalijum cijanida pre nego što je smrtonosna struja od 6.600 volti poslata kroz njeno telo. Događaju je prvobitno prisustvovalo oko 1.500 ljudi.

Dana 20. jula 2003., u Muzeju Koni Ajlenda podignut je spomenik Topsy.

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *