40 godina Novog talasa

Ove godine se obeležava 40 godina od početka Novog talasa u SFRJ, sveumetničkog pokreta koji je nastao pod uticajem raznih zapadnih tendencija u popularnoj muzici, filmu i umetnosti uopšte. Inicijalni period Novog talasa je trajao od 1979. do 1982. godine, a najintenzivnija aktivnost odvijala se na liniji gradova Rijeka – Ljubljana – Zagreb – Beograd – Novi Sad kada su stvoreni artefakti koji su obeležili kako ovu epohu tako i buduće umetničke i popkulturne tendencije.

S obzirom na to da je veliki broj autora odgovornih za dešavanja u okviru Novog talasa završio ili studirao FDU, u petak, 29.novembra će se realizovati čak tri događaja koja predstavljaju svojevrstan omaž ovog kreativno turbulentnom i dinamičnom vremenu, kao i svedocima istog.

Planirani program obuhvata tribinu na sceni „Mata Milošević“ od 13h do 15h na kojoj će biti reči o značaju Fakulteta dramskih umetnosti u pokretu koji je imao politički, socijalni, fenomenološki i umetnički značaj. Razgovor će moderirati prof. dr Aleksandar S. Janković, dok su učesnici Boris Miljković, Biljana Maksić, Milutin Petrović i Vladimir Đurić.

Nakon tribine, u Velikoj bioskopskoj sali, u 15:30h počinje projekcija filma reditelja Miloša Radivojevića „Dečko koji obećava„, a publika će imati priliku da čuje razmišljanja i sećanja o ovom projektu scenariste filma prof. Nebojše Pajkića.

Odmah posle projekcije, od 18 sati, u foajeu FDU će biti održan koncert Ad Hoc benda oformljenog specijalno za ovu priliku od sadašnjih studenata FDU, a istovremeno i muzičara aktuelnih domaćih bendova. Tokom koncerta biće izvedene obrade pesama sa ključnih novotalasnih kompilacija „Paket aranžman“ i „Artistička radna akcija„.

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *