5. srpski kongres geografa

Prirodno-matematički fakultet, Departman za geografiju, turizam i hotelijrstvo organizuje

5. SRPSKI KONGRES GEOGRAFA, 9 – 11. septembar 2021. godine.

 

Svečano otvaranje je 9. septembra 10 časova u amfiteatru „Mihajlo Pupin“.

Peti srpski kongres geografa – „Inovativni pristup i perspektive primenjene geografije“, posvećen je primenjenoj, ili aplikativnoj geografiji. Neke geografske discipline daju prioritet saznanjima koja se mogu primeniti u rešavanju hitnih problema u društvu, što je primetno u oblastima klimatskih promena, zaštite životne sredine, demografije, turizma, urbanog i regionalnog planiranja.

Mogućnost primene rezultata geografskih istraživanja može biti i šira, pa se odnosi i na pitanja društvene nejednakosti, rešavanja društvenih sukoba, razvoja kulture i njene geografske distribucije, kao i na usvajanje politika od značaja za razvoj neke zajednice.

Geografija i geografi mogu i moraju značajno doprineti razumevanju prirodnih i društvenih procesa u kontekstu problema koji opterećuju savremeni svet.

Na Kongresu će svoje radove predstaviti oko 200 učesnika, najviše sa područja Republike Srbije, dok su ostali učesnici iz Mađarske, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije, Crne Gore, Slovenije, Češke, Portugalije i Rusije.

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *