500 evra za negovatelje u vreme korone

Budući da su se negovatelji u Beču dobrovoljno odlučili na duže radno vreme u doba pandemije koronavirusa, biće im isplaćen bonus u visini od 500 evra.

Negovatelji koji su u vreme pandemije izazvane koronavirusom dobrovoljno ostali da rade u Beču, dobijaju premiju od Grada Beča u iznosu od 500 evra. O pacijentima u Beču brine oko 5000 samostalnih negovatelja iz inostranstva. Oni predstavljaju jedan od stubova bečke zdravstvene zaštite.

Finansiranje bonusa se vrši iz austrijskog Ministarstva za socijalna pitanja, zdravlje, negu i zaštitu potrošača, a sredstva dodeljuje Privredna komora Grada Beča. „Nakon dogovora sa Ministarstvom za socijalna pitanja, zdravlje, negu i zaštitu potrošača pronašli smo rešenje i raduje nas što možemo da isplatimo premije“, izjavio je član bečkog gradskog veća za zdravstvo Peter Haker. „Premije su znak priznanja za njihov rad“, izjavio je Valter Ruk, predsednik bečke Privredne komore. „Novac će negovateljima dobro doći, budući da nisu otišli kući i sve vreme nisu viđali svoje porodice, već su produžili rad u trajanju od nekoliko nedelja“ dodao je Ruk.

Iz budžeta je izdvojeno tri miliona evra za posebna finansiranja te će odatle biti isplaćene premije za negovatelje u Beču. Novac je deo od ukupno 21 milion evra koje je Beč dobio od Ministarstva za socijalna pitanja, zdravlje, negu i zaštitu potrošača za program nege u vreme koronavirusa.

Negovatelji koji imaju dozvolu za rad u Austriji i koji su u Beču radili četiri nedelje za vreme krize mogu da zatraže isplatu bonusa na stranici Privredne komore Austrije uz popunjen odgovarajući formular.

Link:
https://www.wko.at/service/w/Antrag-Betreuungsbonus.html?shorturl=wkoat_wien_betreuungsbonus

Foto: © EurocommPR/MBaljak

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *