500 godina Goraždanske štamparije

Nedelja, 22.decembar na RTS 2 u 13,40

U istoriji i kulturi svakog naroda postoje događaji koji za sva vremena utiskuju beleg značaja utirući i osvetljavajući put kulturnom razvoju budućih generacija.
Takav događaj u srpskom narodu odigrao se u Donjoj Sopotnici kod Goražda pre 500 godina.
U crkvi Svetog Đorđa, zadužbini Herceg Stefana Vukčića Кosače, u Donjoj Sopotnici kod Goražda, počela je 1519.godine rad štamparija Božidara Ljubavića Goraždanina i sinova mu Đurađa i Teodora. Bila je to druga srpska ćirilska štamparija na Balkanu, posle Makarijeve u Zeti ,a samo pedeset godina posle genijalnog Gutembergovog pronalaska.
Cela 2019. Godina posvećena je obeležavanju ovog velikog jubileja, koji bi bio na ponos i daleko brojnijim narodima nego što je srpski. Goraždanska štamparija svedoči da su Srbi i pre 500 godina znali da prihvate nove civilizacijske i kulturne tekovine i da ih primene na najbolji način. Tri podvižnička dela ove štamparije: Službenik, Psaltir i Molitvenik ostavili su trajan beleg u istoriji srpske pismenosti i kulture.
Ove tri knjige, koje su izašle iz ove štamparije u njenom kratkom radu, predstavljaju spomenik neprocenjive srpske pisane baštine. U emisiji se sa više aspekata rasveljava značaj ove tri knjige; od društveno istorijskog, kulturološkog, umetničkog, pa sve do dalekosežnih uticaja na današnju nauku i stvaralaštvo savremenih umetnika.
Gledaoci će imati priliku da se upoznaju sa svevremnskom lepotom grafičkih rešenja koja i danas, posle 500 godina izazivaju divljenje, duboko poštovanje i predstavljaju neiscrpnu inspiraciju za rađanje novih umetničkih dela.

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *