7. DOK’N’RITAM FESTIVAL

Program D’n’R uvek je povezan sa trenutkom u kojem se održava.

Po prvi put u takmičarskom programu filmovi iz celog sveta. Bazična tema nekih od njih jeste uticaj ratnih okolnosti na stvaralaštvo, neretko u formi dvosmerne analize, u kojoj se istražuje i uticaj muzike u doba trajanja ratnih sukoba.

Slogan ovogodišnjeg festivala glasi
Password: DnR7KoordinateAntiratne#

Prvo izdanje festivala u kom u imamo filmove iz celog sveta u takmičarskom programu donelo nam je nove nazive selekcija:
Planeta ( internacionalna selekcija) i Region 46° N 52′, 23°01’E / 40° S 51′, 13°22′ Nj, selekcija u kojoj se takmiče filmovi sa teritorije nekadašnje Jugoslavije, čije koordinate se nalaze u nazivu selekcije.

Takmičarski filmovi nas vode na karneval u Brazilu, čuvene klubove Portugala i Finske, upoznaćemo tursku minstrelsku tradiciju, kroz pokušaj organizovanja slavljeničkog koncerta u doba Kovida sa grupom El. Org proći ćemo kroz karijeru dugu četiri decenije, saznaćemo sve o Uskršnjem rok maratonu, upoznaćemo “rudarski” rok sastav Orlek, kao i novu žensku regionalnu rok scenu…

U revijalnom programu gledaćemo priču o Loranu Garnijeu.
U posebnim programima Posvete umetnicima koji su nas napustili između dva izdanja, pričaćemo o Peđi Vraneševiću, Marku Brecelju i Bernardinu Modriću.
Specijalne projekcije ove godine donose dva dokumentarca: jedan je film o „kralju romske muzike“ Šabanu Bajramoviću, a drugi je film o Tomi Zdravkoviću, čije ime je sinonim za neponovljivu pojavu na muzičkoj sceni u regionu.
Posle velikog uspeha igranog filma „Toma“, biće zanimljivo istraživati ovog velikog umetnika i iz dokumentarnog ugla.
Notabuk nam donosi knjigu Kako (ni)je propao rokenrol u Srbiji (1991-2017).

U okviru programa Koncerti DnR, kao i prethodnih godina u saradnji sa BUNT rok festivalom, pravimo nove dokumente našeg ritma.

Koncert Zatvaranja prirediće nam grupa S.T.R.A.H. Biće i nekih scenskih iznenađenja

Pristupite slobodno, ulaz se ne naplaćuje. Ali…morate imati password.

  • Sandra Rančić, osnivač i umetnička direktorka

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *