75. rođendan Elfride Jelinek

Interuniverzitetsko istraživačko udruženje Elfride Jelinek će organizovati umetničko-naučnu proslavu 19. oktobra 2021. godine povodom 75. rođendana austrijske književnice. Događaj će se održati u pozorištu Kosmos u Beču sa početkom u 19 časova. 

Centralna tema večeri biće odnos književnice prema Beču, gradu koji se nalazi u središtu njenog političkog i estetskog stvaralaštva. Tekstovi autorke u kojima su biografska, politička, umetnička i simbolička mesta u Beču literarno obrađena predstavljaju polaznu tačku večeri. Rafaela Edelbauer, Lidija Hajder, Tomas Kek, Sofi Rejer, Klemens J. Zec i Miroslava Svolikova će se u vidu kratkih video snimaka baviti njenim radovima i pomenutim mestima među kojima su između ostalih Burgteatar, Centralno groblje i Prater. U razgovorima će se tematizovati kako politički tako i estetski kontekst. Odavanje počasti Elfridi Jelinek će istovremeno omogućiti sagledavanje različitih aspekata njenog dela. 

Interuniverzitetsko istraživačko udruženje Elfride Jelinek je zajednički centar Univerziteta Beč i privatnog univerziteta MUK za muziku i umetnost. Ovaj inovativni model saradnje između naučnog i umetničkog univerziteta je rezultat intermedijalnog načina stvaranja Elfride Jelinek koja ima snažan afinitet prema muzici, pozorištu, plesu i filmu. 

Elfride Jelinek je rođena 20. oktobra 1946. godine u Austriji. Trenutno živi u Minhenu i Beču. Dobitnica je Nobelove nagrade za književnost 2004. godine. 

 

https://www.ifvjelinek.at/veranstaltungen/fest-jelineks-wien-2021/ 

 

Foto: © Martin-Vukovits

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *