Akutni kovid 19 i post-akutne sekvele kovid 19 bolesti: Imunološki aspekti i buduće smernice istraživanja

Dr Janko Nikolić-Žugić, međunarodno priznati imunolog i gerontolog sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Arizoni i član BIO5 instituta, koji je 2021. godine proglašen istraživačem godine u oblasti bioloških nauka u Arizoni za rad o starenju, imunologiji i testiranju i prevenciji kovida 19, održaće predavanje pod nazivom „Akutni kovid 19 i post-akutne sekvele kovid 19 bolesti: Imunološki aspekti i buduće smernice istraživanja” u utorak, 6. septembra, u 13 sati, u sali Audiovizuelnog arhiva i centra za digitalizaciju SANU (Кneza Mihaila 36/prvi sprat).

U prvom delu predavanja biće obrađeni principi imunskog odgovora uopšte, a nakon toga i specifični elementi imunskog odgovora protiv SARS-КoV-2 virusa. Biće prikazani rezultati evaluacije odgovora T i B limfocita (antitela) na različite delove virusa u kontekstu dugotrajnost i specifičnost odgovora nakon prirodne infekcije i mRNК vakcinacije. Rezultati će biti predstavljeni u svetlu zaštitne imunosti, tj. otpornost protiv varijanti SARS-КoV-2 u opštoj populaciji, kao i kod osetljivih grupa stanovništva.

Drugi deo predavanja bavi se „produženim” kovidom 19, tj. sindromom PASК (post-akutnim sekvelama kovid 19 bolesti). Ovaj nedovoljno ispitan sindrom, kao i osnovna kovid 19 bolest, podrazumeva raznoliki skup simptoma sa heterogenom kliničkom slikom. Da li se radi o jednom PASК-u ili više njih? Da li je u pitanju hronična ili produžena virusna infekcija? Ima li PASК autoimunsku komponentu? Radi li se o produženim abnormalnostima zapaljenskog, koagulacionog ili renin-angiotenzinskog sistema? Neki odgovori na ova i druga pitanja biće predstavljeni u okviru trenutnih istraživanja, kako onih koja su u toku, tako i onih koje valja planirati u okviru međunarodne saradnje.

Dr Nikolić-Žugić je diplomirao i doktorirao na Univerzitetu u Beogradu. Medicinskom koledžu u Tusonu pridružio se 2008. godine kao predsedavajući Odeljenja za imunobiologiju koledža i kodirektor Centra za starenje Univerziteta u Arizoni. Objavio je više od 180 radova u recenziranim časopisima i dobio je više od 73 miliona dolara grantova od Nacionalnog instituta za zdravlje. Svojim višegodišnjim istraživanjima napravio je naučni napredak kojim je uticao na zdravlje i dobrobit stanovnika Arizone i šire.

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *