Američka ludost

Doba je Velike ekonomske krize i odbor direktora banke zabrinut je jer je socijalno osvešćeni predsednik banke Tom Dikson dodelio, po njima, previše kredita ljudima koji idu u red rizičnih klijenata zbog niskih prihoda, odnosno mogućeg gubitka posla. (American Madness, 1932.)

Uprava razmišlja da smeni Diksona, a on istraje u tome da je kredite odobrio ljudima koje lično poznaje i koji nisu rizični, a osim toga smatra da upravo u vreme velike ekonomske depresije treba dodeljivati kredite kako bi novac nastavio cirkulisati, bez čega bi kriza bila još gora. Glavni blagajnik Kiril Kluet duguje gangsterima pozamašnu svotu novca koju je izgubio na klađenju, i oni vrše pritisak na njega da im pomogne da opljačkaju banku i tako nadoknadi dug.

Upozoravaju ga da sebi osigura alibi, pa on pozove Diksonovu suprugu Filis da izađe s njim te noći tvrdeći joj da je zaljubljen u nju, a ona nadajući se bezazlenoj zabavi, prihvati pošto je suprug zbog poslovnih sastanaka morao otkazati predviđeni izlazak za godišnjicu njihovog braka. Gangsteri opljačkaju banku, a glavni osumnjičeni postaje bivši zatvorenik Met Braun, kog je Dikson zaposlio na mestu blagajnika. Met Braun je u noći kad je opljačkana banka susreo Filis Dikson i Kirila Klueta, pa tako ima alibi, ali kako je zaključio da su Filis i Kluet ljubavnici, odbija da spomene taj susret i tako zbaci sa sebe sumnju, da ne bi povredio Diksona...

Uloge: Volter Haston, Kej Džonson, Pet O'Brajan...
Režija: Frenk Kapra

Subota, 23. april, RTS 2 u 19,30

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *