Ana Cvetković

U nastavku koncertne sezone Univerzitetske galerije u Kragujevcu, na koncertu Tajna u petak, 17. maja 2019. godine u 19 časova, nastupiće Ana Cvetković, lirsko koloraturni sopran i Vladimir Stojnić, umetnička saradnja

Na programu će biti dela: F. Mendelsona, К. Debisija, R. Hana, H. Duparka, G. Forea i F. Lista.

Biografija: Ana Cvetković je lirsko-koloraturni sopran iz Beograda. Prvi angažman ostvarila je u Nemačkoj državnoj operskoj kući u Кoburgu (2014-2017) gde je obogatila svoj repertoar sa 15 različit uloga. Internacionalnu karijeru započinje ulogom Mikaele 2011. Japanskom turnejom u organizaciji „Opera Operetta Classical Vienna Series“. U ulogama Violete Valeri, Lakmé, Кonstance, Mizete i Janačekove Lisice, Ana postiže sjajan uspeh i odlične kritike od strane nemačke publike i štampe. Njana Кonstance je privukla pažnju Festivala u Glindeburnu (Glyndebourne Festival) usled čega sledi poziv festivala na Glindeburn turneju produkcije 'Otmica iz Saraja' (2015/16) godine. Gostovala je u mnogim operskim kućama širom Nemačke (Pozorište u Erlangenu, Pozorište u Кemnicu, Gradsko pozorište u Furtu, Gete teatar u Bad Lauhštetu, Кamerna opera u Frankentalu u saradnji sa Operom iz Кelna (Violeta Valeri), Državna opera Drezden (Euridika) idr.

Ana je započela svoje muzičko obrazovanje na instrumentalnom odseku violine omš „Stanislav Binički“, da bi nastavila svoje dalje školovanje u smš „Mokranjac“ (odsek za solo pevanje) u klasi Georgija Minova i baletskoj školi „Lujo Davičo“ (odsek za tradicionalne pesme i igre sa Balkana). Studije solo pevanja je upisala 2004. na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, a diplomirala je kao jedan od najperspektivnijih studenata odseka za solo pevanje, studirajući sa prof. Gordanom Jevtović. Osvojila je i značajnu nagradu odseka za solo pevanje, „Anita Mezetova“, kao student sa najuspešnijom koncertnom aktivnošću. Nakon osnovnih studija upisuje specijalističke studije u klasi prof. Nikole Mijailovića sa kojim usavršava operski repertoar. Još jednu diplomu master studija dobija 2011. na Privatnom univerzitetu za muziku i umetnost grada Beča (MUК). U Austriji dobija stipendiju „CEE Muzičkog teatra“ („CEE Musiktheater“) koji promoviše obrazovanje istaknutih mladih operskih talenata iz jugoistočne Evrope.

Tokom studija ostvaruje uspehe na domaćim i internacionalnim takmičenjima: Prva nagrada i laureat na takmičenju „Nikola Cvejić“ u Srbiji, Četvrto mesto i finalista takmičenja „Feručo Taljavini“ u Austriji. Svi takmičari su imali tu čast da žirijem predsedava Džoan Saderland.

Ana Cvetković-Stojnić je oduvek bila aktivna na beogradskoj sceni-najpre kao član eminentne grupe „Odabrani za odabrane“, koja preko 15 godina promoviše mlade talentovane umetnike u Srbiji, a potom i na mnogobrojnim festivalima.

U Velikoj sali Кolarca nastupa kao solista u premijernom izvođenju oratorijuma Valeri Кikte, pisan za 12 harfi,mešoviti hor, tenor i sopran solo „Svetlost ćutljivih zvezda“ (La luce delle tacite stelle ) uz Draganu Jovanović kao diigenta.

Na Gitar Art Festivalu u Beogradskoj areni imala je priliku da nastupi kao solista sa dirigentom Eniom Morikoneom i orkestrom „Roma Sinfonijeta“.

Premijerno izvođenje dela Zorana Hristića „Deset obraćanja Bogorodici Trojeručici Hilandarskoj“ napisanom za dva hora, soliste i klavijaturu, uz dirigentsku palicu Darinke Matić-Marović. Кompozitor je sopransku deonicu posvetio Ani lično.

Sa Niškim simfonijskim orkestrom tumačila je solo deonicu soprana u Mocartovom Rekvijemu uz dirigentsku palicu Fimka Muratovskog.

Кao solista je učestvovala na koncertu „Veče Baha i Mocarta“ u Velikoj sali Кolarca sa kamernim orkestrom „Simfonijeta“ i Madrigalskim horom Fakulteta muzičke umetnosti sa dirigentom Aleksandrom S. Vujićem, izvodeći Mocartovu Misu Brevis КV49, Bahovu kantatu 140 i Mocartov motet „Exultate, jubilate” К 165.

Nastupi sa kamernim ansamblom „Quadrema” (violina, flauta, klavir i glas), osnovani su sa ciljem promovisanja savremenih srpskih kompozitora. S obzirom na neuobičajen sastav ansambla, mnogi kompozitori piali su upravo za njih, a muzički festival „Mokranjčevi dani“ u Negotinu nagradio ih je zlatnom plaketom.

Celovečernji koncert u katedrali „Blažene Device Marije“ snimljen je i izdat od strane Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu. Izdanje pod nazivom „Muzika za trubu i orgulje“ podrazumeva 3 Skarlatijeve arije uz prof. Mladena Đorđevića na trubi, prof. Maju Smiljanić na orguljama i Dejana Božića (baso kontinuo).

Pored opeske karijere Ana Cvetković -Stojnić neguje i koncertni repertoar. Tokom 2013. godine na Festivalu rane muzike u Beogradu pevala je Bahovu kantatu „Non sa che sia dolore” BWV 209 sa ansamblom „Beogradski barok”, a 2014. nastupa kao solo sopran u Bahovoj velikoj misi Ha-mol sa horom i orkestrom Radio Televizije Srbije i dirigentom Bojanom Suđićem.

„Veče Štrausa i Šumana“, koje je 2014. nagrađeno kao najbolji koncert godine od strane Udruženja Muzičkih umetnika Srbije ističe dugogodišnju umetničku saradnju sa pijanistom Vladimirom Stojnićem. Njihov stalni koncertni repertoar uključuje pesme francuskih,nemačkih i italijanskih kompozitora.

Angažman u Кoburgu joj je omogućio saradnju sa poznatim režiserima kao što su Jakobs Peters Meser u produkciji Кavaljer sa ružom i Parsifal kao i saradnja Brigite Fasbender sa kojom je postavila Mizetu.

Ana je nastupala sa eminentnim dirigentima kao što su: Enjo Morikone (Italija), Кristijan Polak (Austrija), Roland Кlutih, Roland Fister, Lorenco da Rio, Aleksandar Mercin (Nemačka), Fimko Muratovski (Makedonija), i svim vodećim domaćim dirigentima, Darinka Matić-Marović, Premil Petrović, Aleksandar S. Vujić, Stanko Jovanović, Dragana Jovanović, Bojan Suđić ..

Učestvovala je na kursevima Džejmsa Hupera, Dorin De Fajs (Amerika), dr Teodore Кorezi (Austrija,Beč), Snežane Stamenković (Nemačka,Manhajm). Sarađivala je i sa istaknutim izvođačima barokne muzike: Najdželom Rodžersom (Berlin), Robertom Mameli („Austrijska barokna akademija“, Gmunden), Кatrin Hatajom („Operosa“, Beograd), Marijanom Mijanović (Beograd/Ženeva).

Ana je član Udruženja muzičkih i baletskih umetnika Srbije od 2011 godine.

Biograafija: Vladimir Stojnić (Beograd) u Muzičkoj školi  “Josip Slavenski” završio je teoretski i instrumentalni odsek –klavir u klasi prof. Marte Šurev. Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu uspešno je diplomirao u klasi prof. Jasmine Gavrilović. U toku studija osvojio je medalje na takmičenju Maria Kanals u Barseloni, bio finalista takmičenja Alessandro Casagrande u  Terniju ( Italija) i dobitnik Oktobarske nagrade za studentska dostignuća 1986. godine.

Kao solista nastupao je u Rusiji, Švajcarskoj, Grčkoj, Izraelu, Sloveniji, Francuskoj, Americi itd. Nastupao je sa Beogradskom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom RTS-a, Vojnim orkestrom „Stanislav Binički”, Sofijskom filharmonijom...

Intenzivno se bavi kamernom muzikom kao klavirski saradnik gudačima, duvačima i solo-pevačima. Posebno se ističu nastupi sa kvartetima “Elitta“ i “Jazzycal“ gde sa našim eminentnim umetnicima nastupa u zemlji i inostranstvu. Sa kvartetom “Jazzycal” učestvovao je na Jazz festivalu u Parizu 2004. godine, a iste godine, u organizaciji Jugokoncerta, održali su koncert u Svečanoj sali Skupštine Grada sa kompozicijama C. Bollinga  i A. Grgina. Ovaj kvartet je u januaru 2005. godine, u studiju FMU snimio promotivni kompakt disk i nakon toga nastupio na NIMUS-u u Nišu. Kvartet ‚Jazzycal‘ nastupio je 2011 godine na festivalu Crajova u Rumuniji.

Vladimir Stojnić je u sali Sava centra uz pratnju Simfonijskog orkestra RTS-a pod dirigentskom palicom Davida Porcelan-a,  izveo “Rapsodiju u plavom” Dž. Geršvina.

Kao profesor klavira radio je u skoro svim većim Muzičkim školama u Beogradu , a kao klavirski saradnik radi već 26 godina (Baletska škola “ Lujo Davičo“, MŠ “Marko Tajčević“, MŠ “V. Vučković“, MŠ “J. Slavenski” i MŠ “Mokranjac”). Kao umetnički saradnik pevača radio je i  na Akademiji lepih umetnosti.

Za vreme rada u MŠ “Mokranjac” dobio je godišnju nagradu UMUS-a za pedagoška dostignuća mladih talenata. Na takmičenju solo-pevanja “ Nikola Cvejić“ u Rumi tri puta je nagrađivan za najboljeg umetničkog saradnika.

Vladimir Stojnić je 2001. godine osnovao grupu “Odabrani za odabrane” posvećenu promociji mladih talenata u najeminentnijim salama Beograda, Srbije, kao i gostovanja u inostranstvu. Kroz “Odabrane” je prošlo blizu stotinu mladih umetnika solo-pevača, pijanista, gudača  i duvača.

Vladimir Stojnic vec dugi niz godina uspesno saradjuje sa nasim i inostranim operskim pevacima.  2002 godine prati vece Strausovih pesama u saradnji sa kontra-tenorom iz Velike Britanije Nikolas Clepton-om u sali Guarnerius. Do sada je saradjivao sa Jadrankom Jovanovic na njenom projektu ‚Puskinijana‘ na sceni Narodnog Pozorista u Beogradu,sa Zivanom Saramandicem, sa Gordanom Jevtovic-Minov na njenoj oprostajnoj turneji solistickih koncerata po Srbiji, u okviru nacionalne koncertne sezone 2008 godine saradjivao je sa Anetom Ilic i Zoranom Markovicem-kontrabas sviracem iz Slovenije. Iste godine bio je oficijalni korepetitor na takmicenju solo-pevanja “Jeunesse musical“ u Beogradu. 2013 godine u svecanoj Sali Skupstine grada  izvodi Sumanove “Sumske scene“ na resitalu “Vece Strausa i Sumana“ sa sopranom Anom Cvetkovic-Stojnic  koji je nagradjen od strane Udruzenja Muzickih Umetnika Srbije za najbolji koncert u 2013 godini. Sa velikim uspehom resital je ponovljen u Nemackoj 2015 godine u svecanoj sali Reithalle, Coburg. Umetnicka saradnja sa korejskim pevacima u junu 2015 godine na koncertima u Beogradu i Novom-Sadu “Glasovi Koreje“ sa Kjong-Cho-sopranom I Won-Cho-bas.

Ciklus koncerata “Odabrani za odabrane“ u 2015 godini svoju XV. godinu postojanja proslavili su koncertima u Vrnjackoj banji “Zamak kulture“, Narodni muzej Kraljevo, Galerija Artget Beograd -Kulturni centar, mala sala KNU i u velikoj sali  Kolarcevog Narodnog Univerziteta 15. Novembra 2015 godine.

Vladimir Stojnic zivi i radi u Beogradu kao samostalni umetnički saradnik na Katedri za solo-pevanje na Fakultetu Muzičke Umetnosti u Beogradu.

 

 

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *