Argentinsko zlatarstvo

Etnografski muzej u Beogradu ima čast da ugosti Ambasadu Argentine sa izložbom autora Emilia Patarke „Argentinsko zlatarstvo – 40 srebrnih posuda za mate za 40 godina rada“

Izložba se otvara 10. septembra 2019. godine u 19 časova.

Sudovi za “mate” (španski: mate) i srebro odvode nas do samog porekla argentinske nacije. Sud za mate jer su istoimenu biljku, od koje se napitak priprema, još od pamtiveka koristili starosedelački gvarani narodi, čak možda i u lekovite svrhe. Za narod gvarani drvo matea je posebno drvo, dar bogova.
Кad su početkom XVI veka Španci stigli u grad Asunsion, danas glavni grad Paragvaja, korišćenje biljke mate kao napitka počinje da se širi po celoj koloniji, od Perua do zone Plate, preko Bolivije i Čilea. Tako nastaje običaj ispijanja matea.
Biljku su dobijali iz šuma. Tek 1750. u jezuitskim misijama uspeli su da odgaje mate van njenog izvornog staništa. Pošto su Jezuiti proterani iz regiona 1770. godine, trebalo je sačekati do 1895. godine kada je argentinski botaničar Кarlos Tais ponovo uspeo da definitivno uzgoji ovu biljku van njenog prirodnog staništa.

Emilio Horhe Patarka

Rodio se u Buenos Ajresu 1956. godine. Sa 14 godina počinje da uči zanat i od 1973. do 1978. u školi je majstora Edgarda Mikelsena koju uspešno završava. Godine 1982. upisuje se na Akademiju lepih umetnosti „Matila C. Ghyka“, gde diplomira crtanje i skulpturu.
Svoj profesionalni razvoj započinje radeći za važne zlatarske kuće tog doba, a vremenom stiče i sopstvenu klijentelu u nacionalnim i internacionalnim krugovima, a među njegovim klijentima se ubrajaju važna preduzeća i kolekcionari iz celog sveta.
Imao je više od 60 samostalnih i kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu, na svih pet kontinenata. Ističe se i kao predavač, član žirija i tehnički savetnik u mnogim prilikama u zemlji i inostranstvu.
Dobitnik je brojnih priznanja i nagrada.
Njagovi radovi izloženi su u okviru važnih javnih i privatnih kolekcija u zemlji i inostranstvu. Neke od najvažnijih u Republici Argentini su kolekcije Nacionalnog fonda za umetnost, Narodnog muzeja dekorativnih umetnosti, Muzeja Isak Fernandes Blanko, i Opštinskog muzeja Hose Ernandes, a u inostranstvu kolekcije udruženja „Patronato Plata del Peru“ u Peruu, fondacije „Fomento Cultural Banamex“ iz Meksika i Muzeja Gioiello iz Vičence u Italiji.
Napisao je više knjiga o zlatarstvu, a 2010. godine osniva svoju „Školu argentinskog zlatarstva“ koja je na međunarodnom nivou prepoznata kao jedna od najznačajnijih škola u svetu

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *