Arhitektonski dragulji Srbije

Gradovi su kao ljudi. Lepo je videti kada se doteraju i ukrase svoje arhitektonsko lice. Kada zablistaju neke stare fasade raskošnim ukrasima i bojama, kada zasijaju snovi i dela maštovitih arhitekta i neimara.

Tada se gradovi osmehnu i svojim žiteljima i gostima.

Arhitektura Niša je raskošna i raznovrsna i slikovito  govori o istoriji I razvoju grada.

Na Trgu Stevana Sinđelica arhitektonskom monumentalnošću i lepototm dominiraju zgrade narodnog pozorišta i palate pravde, a u neposrednoj blizini su i prekrasne zgrade gimnazije i osnovne škole.

Frontalno okrenuta ka Nišavi, položajem, dimenzijama, stlskim karakteristikama i konstrukcijom, nalazi se najmonumentalnija i najreprezentativnija zgrada u Nišu. Izgrađena je 1887. godine, bila je sedište okružnog načelstva i moravske banovine, a od 1967. godine koristi je Niški Univerzitet.

Zgrada Narodnog Pozorišta u Subotici proglašena je spomenikom kulture od izuzetnog značaja.

Pravi biser arhitekture, jedina u Evropi u stilu secesije, Subotička Sinagoga, izgrađena je za veoma kratko vreme, od 1902. do 1903. Godine.

Zgrada gimnazije u Velikom Gradištu, koja nosi ime arheologa i akademika Miloja Vasića, rođenog Gradištanca, sagrađena je u Srpsko-Vizantijskom stilu, 1931. godine, po zamisli i projektu arhitekte Petra Jovanovića.

Gradska kuća u Zrenjaninu podignuta je 1820. godine po projektu peštanskog arhitekte Josipa Fišera i dograđena je 1887. godine, prekrasnim vitrašima Čeha Eduara Krajcmana, gleda na gradski park.

Najstarija i najlepša zgrada u Prokuplju, jedan od simbola po kojima se grad Svetog Prokopija prepoznaje, zgrada Sreskog Načelstva, izgrađena je 1911. godine

Petak, 5. februar, RTS 1 u 12,35

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *