Aukcijski centar srednje Evrope

U novobaroknoj palati Doroteum (Dorotheum) nalazi se istoimena aukcijska kuća koja je najveća u srednjoj Evropi i jedna od vodećih u svetu. Centralni događaj svake godine čine četiri aukcijske nedelje za vreme kojih se održavaju glavne aukcije najvažnijih umetničkih i antikvitetskih asortimana. 

U Doroteumu se redovno organizuju nadmetanja za umetničke predmete stvaralaca iz perioda od tridesetih do pedesetih godina prošlog veka kao što su Roland Rajner (Roland Rainer) i Karl Aubek (Carl Auböck), ali i drugih klasičnih umetnika Bečke moderne. Ovu aukcijsku kuću je osnovao car Jozef I davne 1707. godine i godišnje se u njoj održi oko 600 aukcija. Pored toga, galerija i zlatara u okviru Doroteuma nude bogat asortiman predmeta po fiksnim cenama.  

Još jedna važna aukcijska kuća u Beču zove se Vestliht (WestLicht) i poznata je širom sveta po vrednim antikvitetskim kamerama. U njoj se dva puta godišnje organizuju rekordna nadmetanja za kamere, pa je tako pre nekoliko godina Leica kamera fotografa Davida Daglasa Dankana prodata za 1,68 miliona evra. 

\Aukcijske kuće Doroteum i Vestliht čine Beč jednim od važnijih evropskih centara u ovoj oblasti.  

 

Fotografija: © G. Wasserbauer

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *