Autoportret sa tuđim licem

Izložbe slika Milana Tucovića „Autoportret sa tuđim licem“ biće otvorena u Galeriji RTS u četvrtak 23. septembra u 19 časova.

Na otvaranju će govoriti: Nikola Кusovac, član Saveta za likovno stvaralaštvo RTS, književnik Vojislav Кaranović, slikar Saša Marjanović i u ime porodice Tucović zahvaliće se Milanova kćerka Jovana Tucović. Izložba u Galeriji RTS je prva izložba posle iznenadne smrti autora i obuhvata period njegovog stvaralaštva od 1992. godine do neposredno njegove smrti. Tekst u katalogu napisao je Dejan Đorić dok su izbor slika za izložbu uradili Saša Marjanović i Jovana Tucović.

U sledu slavnih srpskih majstora slikarstva Milanu Tucoviću (Požega, 1965 – Beograd, 2019) pripada posebno mesto. Njagove tajanstvene slike deluju dramatski i nemaju primera u čitavom našem slikarstvu, iskazujući se sugestivno kao veliki primeri slikarskog umeća. Takav vid umetnosti može se odrediti kao moderni realizam ili možda realni modernizam, u odnosu na umetnikovo zanimanje za ličnosti i dela istorijskih avangardi. Sa najdubljih izvora Tucović je crpeo magičnu dimenziju svog stvaralaštva, iz ponora evropske i slovenske mašte.

Milan Tucović rođen je 1965. godine u Požegi. Diplomirao je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu 1991. godine. Živeo je i stvarao u Beogradu. Njagovi radovi su cenjeni i u zemlji i u inostranstvu i deo su mnogih privatnih i javnih kolekcija. Imao je više značajnih samostalnih izložbi u Francuskoj i u Japanu. Iznenada je preminuo u avgustu 2019. godine.

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *