Bečke festivalske nedelje 2020 – digitalni program

Izdvajamo klipove, inserte i razgovore sa koreografima sa Bečkih festivalskih nedelja koje možete pogledati naredne nedelje na internet stranici i putem društvenih medija.

Bečke festivalske nedelje mogu se pratiti preko internet stranice i putem društvenih mreža od 15. maja 2020. godine. Prethodni vikend je pored muzičkih poruka bio u znaku dirljivog govora glumice i aktivistkinje Kej Sare.

Kao uvertiru u svoj projekat Mračni ples umetnik Markus Šinvald snimio je prošle nedelje klip na muziku Metjua Čemberlejna u noćnom Beču. Ne propustite performans Olge Sulimenko koji će sledeće godine zasigurno zauzeti vodeće mesto na sceni.

Prijatelji plesa se pozivaju da u svojim kalendarima zabeleže petak, 27. maj u 18 časova, jer će tada biti predstavljen razgovor između upravnika Bečkih festivalskih nedelja Kristofa Slagmujldera i koreografkinje Ane Tereze de Kirsmeker čiji će komad Goldberg varijacije biti premijerno prikazan 31. maja. Ovo delo spada u Bahov kasni period u kome je kompozitor ispitivao granice muzičkih tema u igri varijacija, kanona i fuga. Za ovu kompoziciju Bah je krenuo od jednostavne i tihe melodije koja se otvara u raznovrstan i složen muzički kosmos.

Delovi komada Istorija teatra II međunarodno proslavljenog koreografa Fostina Linjekule biće prikazani u petak, 22. maja 2020. godine. Kroz priče tri nekadašnja člana ansambla preispituje se istorija Nacionalnog baleta Konga. Govoreći o nastanku ove institucije koju je 1974. godine u nekadašnjem Zairu osnovao diktator Mobutu Sese Seko, performans predstavlja svojevrsni čin otpora sa verom u bolji svet.

Francuska rediteljka Marion Zijefer pružiće poseban uvid u svoj način rada: ona se u svom videu kojeg je producirala specijalno za Bečke festivalske nedelje, obraća publici kako bi govorila o radu na insceniranju svog komada DU SALE. Između ostalog mogu se videti snimci sa proba sa izuzetnim izvođačima – hiphop umetnicom Leticijom Kerfom i uličnom plesačicom Dženis Biliju koje su u saradnji sa pariskim lokalnim pozorištem osvojile pozorišne daske širom Evrope.

Sledeće nedelje publika će takođe moći da vidi prikaz reditelja Giljerma Kalderona o krizi izazvanoj korona virusom i protestima u Čileu, audio probe sicilijanskih običaja reditelja Estera Salamona, video intervju sa Tjago Rodrigesom i arhivirane zvuke iz Encyclopédie de la parole.

Više informacija:
https://www.festwochen.at/en/digitale-gesten

Foto – Farm Fatale ©Martin Argyroglo/Philippe Quesne 2020

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *