Besplatne vakcine protiv gripa od prvog oktobra

Grad Beč organizuje akciju besplatnog vakcinisanja protiv gripa za sve građane počev od 1. oktobra 2020. godine. Planirano je da zdravstvene ustanove sprovode i do 3.000 vakcinacija dnevno. Cilj akcije jeste da se jedna četvrtina građana vakciniše protiv sezonskog gripa kako bi u slučaju oboljevanja imali blaže simptome, a bolnički resursi bili obezbeđeni za pacijente sa težim bolestima, naročito za CoVid-19 slučajeve. Akcija će trajati do kraja marta 2021. godine.

Beč je u proleće ove godine nabavio 400.000 vakcina, što je tri puta više nego prethodnih godina. Svi zainteresovani građani mogu da se vakcinišu, ali će akcija biti pojačano usmerena na rizične grupe kao što su stariji građani, deca i zdravstveni radnici. Za vakcinisanje je neophodno zakazivanje termina kod lekara opšte prakse ili u ambulantama Zdravstvenog fonda preko internet stranice www.impfservice.wien ili telefonskim putem. Grad je obezbedio dodatnih sedam centara i 37 lokacija za vakcinisanje raspoređenih na čitavoj teritoriji grada. Takođe postoji mogućnost da se građani vakcinišu u jednom tramvaju koji je prenamenjen u tu svrhu i koji će biti postavljen na posećenim gradskim lokacijama. 

Apoteke će biti odgovorne za raspodelu vakcina lekarima kako bi se izbegla eventualna zlouptreba. Vakcinacije će biti organizovane i u bolnicama, domovima za negu starih lica i ustanovama za osobe ometene u razvoju. „Vakcinisanje je besplatno, ne oduzima puno vremena, a time štitite sebe i ljude oko vas“, izjavio je gradonačelnik Beča Mihael Ludvig.

Foto: © PID

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *