Biciklom ili peške

Vožnja biciklom i pešačenje predstavljaju aktivan doprinos zaštiti klime. Ovo su potvrdile Bečlije u izveštaju o mobilnosti za 2019. godinu. Ukupno 47 odsto građana je navelo da je zaštita klime bila odlučujuća pri izboru načina kretanja u gradu. 

Kada je u pitanju vožnja biciklom beleži se kako porast zadovoljstva, tako i spremnost da se bicikl koristi kao prevozno sredstvo. Oko 20 odsto Bečlija vozi bicikl više puta u toku sedmice. Biciklisti u Beču se osećaju bezbedno. Godine 2012. izjasnilo se 52 odsto ispitanika da se osećaju bezbedno, a 2019. godine bilo je ih je 76 odsto. 

„Biciklistička infrastruktura i stvaranje svesti deluju. Visok stepen zadovoljstva uslovima za bicikliste preduslov je za više biciklističkog saobraćaja u Beču“, izjavio je poverenik za pitanja biciklističkog saobraćaja Martin Blum.

Zašto kažu da je Beč grad pešaka? Pešačenje u Beču je deo svakodnevice. Više od 77 odsto stanovništva pešači dnevno više od 10 minuta. Ljudi u Beču rado pešače, zadovoljni su širinom trotoara, osećaju se sigurno i smatraju da je Beč grad pešaka.

I pored visokog stepena zadovoljnih građana, postoje želje kako da se trenutna situacija poboljša. Veliki broj pešaka želi staze koje ne bi morali da dele sa vozačima skutera i biciklistima, duže zeleno svetlo na semaforima za pešake i više mesta za sedenje u javnom prostoru.

„Posebno u onim opštinama u kojima je broj stanovništva u porastu, pešačenje mora da se učini da bude jednostavnije i prijatnije. Jer, bez porasta broja pešaka i biciklista ni klimatski ciljevi grada se ne mogu dostići“, kaže poverenica za pitanja pešaka Petra Jens.

U okviru bečkog izveštaja o mobilnosti prvi put su anketirani roditelji o pešačkim staza kojima deca idu do škole. „Deca u Beču treba više da idu pešice.“ Ovu izjavu pozdravilo je 85 odsto ispitanika. U tom kontekstu roditelji zahtevaju bezbedne staze kako bi ubuduće decu pustili da u školu idu pešice ili biciklom.  

© Mario Lang

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *