Bitlsi na filmu

ONLAJN PROGRAM DKSG (INSTAGRAM IGTV FACEBOOK)

Četvrtak 30. april

18h

Poslednje dve epizode serijala PSIHOLOŠKA PODRŠKA U DOBA KORONE (autor Milan Damjanac, Udruženje konstruktivista Srbije) možete pogledati na FB profilu I IGTV kanalu DKSG

20h
Mićunov ćošak

Serijal o stripu – epizoda 4

Godine 2011. u Domu culture Studentski grad otvoren je ciklus predavanja o stripu.
U uvodnom delu, Đorđe Bajić je razmatrao odnos dva srodna medija, stripa i filma. Uroš Smiljanić je raščlanjavao američki, Pavle Zelić belgijsko-francuski strip. Goran Marković se prihvatio da veliča mange, a Zoran Stefanović da osvetli istoriju domaćeg stripa.Saša Tomasović – Bambi je predstavio strip radionicu “Šlic”, a mlada autorka Maša Stojanović samu sebe i, možda, budućnost. Sagovornik im je bio Mićun Ristić, a sve je pratilo plavo oko Maide Gruden, urednice likovnog programa.
Odlomke sa predavanja zaokružio je originalnim stripom Borivoje Grbić. Jedno predavanje je snimio Uroš Maksimović, a ostala Miloš Korać, koji je i montažer. Dizajn je delo Mirka Perovića, idejno rešenje je dao
Mićun.

Petak 01. maj

18h
BIBLIOTEKA

Vodič za citiranje

Vodič za citiranje olakšava i pruža neophodne informacije studentima o obavezi i načinima  pravilnog korišćenja i navođenja literature i drugih intelektualnih izvora koje su koristili u svom radu. Prikazani su
najčešći stilovi citiranja - APA, MLA, Čikago i CSE, kao i citatni menažeri (na primeru Zotera).
Kada pročitate ovaj vodič razumećete:
1.      šta znači citirati
2.      zašto je važno navoditi izvore
3.      kada je potrebno navoditi izvore
4.      koje informacije se moraju citirati i
5.      kako pravilno citirati literaturu.

20h
FILM

BITLSI NA FILMU- Ciklus predavanja - 1964-68. prvi deo

Autor: Dr Aleksandar Janković,vanr.prof. Istorijefilma, Katedra za teoriju i istoriju FDU

S obzirom da ovog proleća obeležavamo tačno pola veka od kada je najveći rokenrol bend svih vremena prestao da postoji, vredno je podsetiti se njihovog celouloidnog života. Tokom svoje karijere Bitlsi su snimili pet filmova. Dva igrana, jedan eksperimentalni, jedan animirani i jedan dokumentarni.
Filmova o Bitlsima ima bar dva puta više, međutim u pitanju su uglavnom opskurni i potpuno zanemareni filmovi. Cilj ovog ciklusa je da se sistematizuju oba perioda. Prva tri predavanja su fokusirana na filmove od 1964 . 1968 ("A Hard Day's Night", "Help", "Magical Mystery Tour" i "Yellow Submarine) i na "Let it Be" uz pregled sličnih uspešnih dokumentaraca kakav je bio "Eight Days a Week" Rona Hauardaiz 2016. godine.

Poslednja dva predavanja za temu imaju film ove poput "Nowhere Boy", "Two Of  Us", "I Want To Hold Your Hand", "The Hours and Times", "Backbeat", "Rutles", "Sgt Pepper's Lonely Heart Club Band", "Lennon Naked", "Birth of the Beatles" pa i prošlogodišnji "Yesterday".

Tako ovaj ciklus predavanja obuhvata čitav aspekt prisustva Bitlsa na filmu što je svakako doprinelo njihovom globalnom uticaju na popularnu kulturu i istoriju umetnosti uopšte.

Termini narednih delova ciklusa:

Petak 8.maj u 20:00
1964-68. drugi deo

Petak 15.maj u 20:00
1964-68. treći deo

Petak 22.maj u 20:00
Filmovi iz post-Beatles ere, prvi deo

Petak 29.maj u 20:00
Filmovi iz post-Beatles ere, drugi deo

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *