Buđenje proleća

Premijera 21.01.2020. Bitef teatar u 20h

Plesna predstava po motivima istoimene drame Franka Vedekinda

Tekst i režija: Jelena Kajgo

Koreografija: Dejana Volarev i igrači

Muzika: Aleksandra Đokić

Kostim: Selena Orb

Fotografija: Nenad Šugić

Igrači: Milica Bajčetić, Jakša Filipovac, Helena Ćelap, Nikola Živković, Una Đorđević, Dušan Bajčetič, Natalija Đečević, Sara Tasić, Tijana Ostojić i Lenka Ranković

Plesna predstava Buđenje proleća, u izvođenju Mlade Bitef dens kompanije, rađena je po motivima istoimenog dramskog dela nemačkog pisca Franka Vedekinda. Međutim, Vedekindov tekst poslužio je samo kao polazište u razmatranju današnjih odnosa među mladom populacijom, zbog čega je predstava koncipirana kao svojevrsni oblik dokumentarno plesnog pozorišta. Naime, mladi igrači u rasponu od šesnaest do dvadeset godina, imali su zadatak da odgovore na pitanja vezana za seksualnu edukaciju i vršnjačko nasilje, te su njihova zapažanja i iskustva korišćena u pokušaju da se detektuju problemi sa kojima se ove generacije suočavaju. Jedno od pitanje je recimo, šta je po njihovom mišljenju razlog što se u Srbiji obavi tri hiljade maloletničkih abortusa godišnje, kada su im sve informacije o seksualnim odnosima dostupne na interentu i televiziji. Takođe, neka od pitanja su bila – da li među njima ima rodne ravnopravnosti, da li su nekada doživeli ili videli nasilje, i ako jesu, da li su reagovali?

Predstava, pored dokumentarnog, dramskog nivoa, donosi na momente energičan i ekstatičan, a na momente vrlo poetičan plesni jezik, koji su pored koreografkinje Dejane Volarev u određenoj meri razvijali i sami igrači, što podstiče koncept razvoja Mlade Bitef dens kompanije, a to je da se kroz plesne produkcije neguje kako izvođački, tako i kreativni potencijal mladih igrača.

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *