Čaj sa Kublaj-kanom

Ove godine,  u okviru Meseca nezavisne scene, u Bitef teatru, publika će moći da pogleda dva nezavisna projekta.  U četvrtak, 4. februara, sa početkom u 19 časova, na programu je produkcija trupe Upalimo reflektore pod nazivom ČAJ SA KUBLAJ KANOM autora Saše Radonjića, po adaptaciji i dramaturškoj intervenciji Aleksandra Milosavljevića.  U subotu, 13. februara, sa početkom u 19 častova, na programu je RAĐANJE ČOVEKA NA IVICI, prezentacija psihodrame terapeuta Vuka Vukovića.

 

ČETVRTAK, 4. FEBRUAR U 19H

 

Čaj sa Kublaj-kanom

(monodrama sa dva lika)

 

Tekst: Saša Radonjić

Pisac i Piščev glas: Jugoslav Krajnov

Adaptacija teksta i dramaturg: Aleksandar Milosavljević

Scenska muzika: Saša Radonjić

Dizajn svetla, zvuka i video: Boris Butorac

Izvršni producent: Jugoslav Krajnov

Produkcija; „Upalimo reflektore“

Trajanje: 60’

Pisac o drami

Čaj sa Kublaj-kanom je intimna, džepna enciklopedija mojih iskustava iz višemesečne borbe za život koja se odigravala 2009. godine, a sve u formi i ruhu monodrame. Kao u svakoj enciklopediji i ovde su sve odrednice do detalja verodostojne, odnosno predstavljene onako kako su se stvarno zbile, izuzimajući završnu mikronovelu koja baca reflektorsko metaforičko svetlo po dubini i širini tih stvarnih događaja. Autor se nada da njegova na ovaj način artikulisana iskustva mogu nekome nekada u suočavanju sa sličnim traumama biti od koristi, odnosno predstavljati podstrek u nepredavanju stihiji koja bi ih iznenada ponela.

Saša Radonjić

Rođen u Travniku 1964, diplomirao na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. U sebi spaja nekoliko identiteta kao pesnik, pripovedač i prozaista, scenarista, dramski pisac, ali i muzičar, književni tumač, afirmator tradicionalnog knjižarstva.

Značajnija objavljena dela: Lica, naličja (pesme 1987), Tetoviranje anđela (pesme 1992), Priručnik za pauna (omnibus novela 1993), Traktat o šeširima (roman 1995), Tri ukradena romana (roman 1999), Severno od romana (priče 2002), Klub ljubitelja SMENE 8 (roman 2008), Pesme čudnih lica (pesme 2011), Švedski sto (proza 2014), Autobiografske i druge nestvarne priče (proza 2015), Večernji doručak (proza 2017), Rubikova kocka (roman 2019), Provihorilo (pesme 2020). Sačinio je Rečnik srpske putopisne proze (1995) i antologiju fantastičarske proze Sazvežđe Lem (2019). Autor je scenarija za televizijski igrani film Priručnik za pauna, drama Tri ukradena romana (Narodno pozorište Kikinda) i Klub ljubitelja SMENE 8 (Šabačko pozorište).

Osnivač je i frontmen muzičke grupe Solaris Blues Band sa kojom je snimio šest albuma i dvadesetak spotova, a kao kantautor je objavio tri albuma – Mesečarska adresa (2016), Mahovina i mikrofonija (2018) i Kantautorski dekameron (2020). Osnivač je i suvlasnik izdavačke kuće i knjižare SOLARIS iz Novog Sada.

Jugoslav Krajnov

Rođen u Novom Sadu 11. aprila 1973. Studije glume na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi profesora Branka Pleše i Ane Cvijanović Jajčanin, upisao je 1993, a diplomirao 24. decembra 1997.

Kao najbolji diplomirani student glume dobio je Nagradu „Predrag Peđa Tomanović“ 1998, da bi mu 2001. isto priznanje pripalo za najbolje ulogu Puškina u predstavi Evgenije Onjegin.

Dve sezone je bio angažovan u Narodnom pozorištu „Toša Jovanović“, Zrenjanin, a stalni član Drame Srpskog narodnog pozorišta je od 1999. godine.

Ulogom Marka u predstavi Ostavite poruku ili Begunci po tekstu i u režiji Vide Ognjenović obeležio je 20 godina umetničkog rada novembra 2017.

Osim više od trideset uloga odigranih u SNP-u, igrao je u više od dvadeset predstva na scenama drugih teatara, a ostvario je niz uloga u filmovima i TV serijama.

Čaj sa Kublaj – kanom je prva njegova monodrama.

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *