Carbon copy

U Likovnoj galeriji Kolarčeve zadužbine u utorak, 31. maja u 19 časova biće otvorena izložba grafika Carbon copy Vladimira Milanovića.

Oslanjajući se na prapočetke tehnike, koristeći jednostavni medij indiga, Vladimir u maniru starih majstora kopira različiti sadržaj i kao vid stilske vežbe ili treninga, ali i kao vid umetničkog postupka, svakodnevne prakse i ritualne radnje. Kopirajući dela velikih majstora, Milanović ih istovremeno proučava, preispituje i tumačeći ih pronalazi svoj izraz, teži da ih inkorporira u svoj svet i svoju epohu. Suštinski, on ponavlja upravo ono što su radili umetnici vekovima pre njega širom evropskih akademija, kada je grafika bila deo nastavnog alata, i vrsta priručnika.  

 Specifičnost Milanovićevog dosadašnjeg umetničkog rada je bila kombinovanje elemenata i tehnika iz oba sveta, analognog i digitalnog, odnosno korišćenje indigo papira i softvera za obradu slike. Međutim, u najnovijoj seriji radova Vladimir koristi  danas skoro u potpunosti zaboravljenu tehniku kopiranja pomoću indigo papira kako bi precrtavao i reprodukovao sadržaj. Indigo kao stara skoro zaboravljena tehnika kopiranja i precrtavanja sa originalnih predložaka bila je aktuelan i tražen postupak sve do pojave digitalnih tehnologija.

Saša Janjić

Izložba će biti otvorena do 18.6.2022. radnim danima od 10 do 20, subotom od 10 do 16 časova.

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *