Čari darivanja

Otvaranje izložbe dela Ružice Bebe Pavlović „Čari darivanja“ u Galeriji RTS biće održano u četvrtak, 25. aprila u 18 časova. Izložba, čiji je autor Nikola Кusovac, mali je omaž autorki višedecenijskog stvaralačkog opusa. U centru pažnje postavke je 60 crteža koje autorka planira da pokloni u humanitarne svrhe – Univerzitetskoj dečjoj klinici u Beogradu.

Beba Pavlović uvodi u svoje slike i logiku orijentalnih minijatura, gde je naglašavanje dimenzije raspoređeno prema značaju stvari u priči. Ona se, nesumnjivo, služi i fotografijom, pa se u takvim prilikama može dobro pratiti sistem deformacije, u skretanju pažnje sa optičkih činjenica na psihološke i sa čvrstih telesnih struktura na eterične, lebdeće i jedinstvene, kao da se ličnosti modela koncentrišu u glavama, a zatim rastaču i preko tela spajaju sa okolinom“ – napisao je Aleksa Čelebonović 1984. godine.

Na otvaranju će govoriti Nikola Mirkov, predsednik Saveta za likovno stvaralaštvo RTS, istoričari umetnosti Aleksandar Đurić i Nikola Кusovac i Zorica Šuica nekadašnja učenica Pavlovićeve.

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *