Čitalište – čitate li išta

Da li tvit može da bude pesma? Iza kojih pseudonima su se skrivali poznati pisci? Da li učenici treba da biraju lektiru? Gde su granice visoke i trivijalne književosti? Da li su savremenom čitaocu bliže utopije ili distopije?

U novoj seriji Redakcije školskog programa „Čitalište – čitate li išta?“ voditelji Hristina, Jovan i Ivan vode gledaoce kroz razne teme vezane za književnost i čitanje. U tome im pomaže grupa srednjoškolaca i studenata koji govore o tome koliko se i koja vrsta literature najviše čita, koji su žanrovi njima najzanimljiviji i koliko je književnost vezana za druge umetnosti i medije. Gledaoci će, između ostalog, saznati i da li je internet promenio formu književnosti, da li čitamo više ili manje nego ranije, ko su omiljeni književni negativci i kako bi izgledale savremene filmske adaptacije književnih klasika viđene iz ugla mladih. Svaka emisija se sastoji od nekoliko segmenata i obrađuje određenu temu kroz razgovor, debatu i igre pogađanja. Poseban pečat svakoj epizodi daje i zanimljiv gost, a prilozi približavaju temu na osoben način. Na kraju svake emisije gledaoci će dobiti i preporuke za čitanje.

„Čitalište – čitate li išta?“ emitovaće se svake subote u 12:30 na RTS1, a reprizni termin je nedeljom u 9:30 na RTS2. Prva epizoda je na programu 27. februara.

 

Urednik: Tatjana Cvejić

Scenarista: Hristina Vasilijević

Voditelji: Hristina Vasilijević, Jovan Marković i Ivan Isailović

Producent: Dragana Bogdanović

Direktor fotografije: Ivan Dimitrijević

Montažeri: Đorđe Anđelković i Nenad Džodić

Reditelj: Bojan Vorkapić

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *