COVID-19 pandemija: poruke, nova saznanja i dileme

Naučni skup „COVID-19 pandemija: poruke, nova saznanja i dileme”, koji će biti održan u petak, 4. juna, u 10 sati, u Svečanoj sali SANU, ima za cilj da predstavi aktivnosti SANU u vezi sa najnovijim naučnim saznanjima o COVID-19 pandemiji, a u kontekstu kontinuirane aktivnosti Akademije na ovom polju, kako u domaćim tako i međunarodnim okvirima.

SANU je odmah nakon pojave infekcije COVID-19 u našoj zemlji formirala Кomisiju za praćenje i preduzimanje mera u vezi sa infekcijom COVID-19, sa zadatkom da informiše javnost i članove SANU o najvažnijim aspektima ove bolesti i daje preporuke za njenu prevenciju, uključujući i značaj vakcinacije za suzbijanje pandemije.

Na skupu će predavanja prvenstveno držati članovi SANU i članovi Odbora za imunologiju i alergologiju Odeljenja medicinskih nauka SANU, koji će iz različitih uglova predstaviti najnovija saznanja iz epidemiologije, virusologije, imunologije i kliničkih manifestacija COVID-19 infekcije, kao i kompleksnih komplikacija do kojih ova infekcija dovodi kroz prizmu tzv. post-COVID-19 sindroma.Ovaj događaj je prilika da se predstavi bogati naučno-istraživački rad članova SANU i njenih saradnika iz oblasti infekcije COVID-19, kroz prikaz rezultata objavnjenih u prestižnim međunarodnim časopisima i rada na projektima u okviru Specijalnog programa istraživanja COVID-19 pri Fondu za nauku Republike Srbije, uz napomenu da su tri, od ukupno 14 projekata u tom programu, dobili članovi SANU.

Program Simpozijum COVID 9

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *