Crkva Svetog Spiridona u Trstu

U petak 18. oktobra u 19 sati u svečanoj sali Srpske pravoslavne crkvene opštine u Trstu biće otvorena izložba Arhiva Srbije pod nazivom „Crkva Svetog Spiridona u Trstu“.

Brojnim fotografijama, planovima, skicama stare i nove crkve, dokumentima o posetama srpskih i austrijskih vladara crkvi, vestima iz štampe, spiskovima sveštenika i predsednika Crkvene opštine predstavljena je istorija Srpske pravoslavne crkve u Trstu. Posebnu tematsku celinu na izložbi čine dokumenta o srpskim porodicama čiji su članovi bili dobrotvori crkve i srpske zajednice. Sastavni deo izložbe čine tri multimedijalne prezentacije: o ikonama, saradnji Arhiva Srbije i Srpske pravoslavne crkvene opštine u Trstu i o višegodišnjem radu stručnjaka Arhiva Srbije na sređivanju i zaštiti arhivske građe u Arhivu Srpske pravoslavne crkvene opštine u Trstu.

Izložbu prati bogato ilustrovani katalog na srpskom i italijanskom jeziku. Autori izložbe i kataloga su Jelica Reljić i dr Miroslav Perišić.

Na otvaranju izložbe prisutne će pozdraviti Rade Milivojević, predsednik Crkvene opštine, a govoriće dr Miroslav Perišić, direktor Arhiva Srbije i Zlatimir Selaković, potpredsednik Crkvene opštine. Izložbu će otvoriti episkop austrijsko-švajcarski Andrej.

Izložba je realizovana u sklopu obeležavanja 150 godina hrama Svetog Spiridona u Trstu, a u nedelju 20. oktobra će biti održano veliko osvećenje hrama u prisustvu brojnih vladika i predstavnika grada Trsta.

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *