Crvena knjiga faune Srbije

U knjizi Crvena knjiga faune Srbije III: Ptice obrađene su 352 pouzdano zabeležene vrste, procenjen je rizik od iščezavanja gnezdeće populacije 255 vrsta i negnezdeće populacije svih vrsta. Cilj izrade Crvene knjige ptica Srbije bio je da se stvori pouzdan instrument koji bi činio naučnu i stručnu osnovu za zaštitu i očuvanje divljih ptica naše zemlje.

Osnovni cilj monografije Crvena knjiga faune Srbije IV: Pravokrilci jeste da ukaže na neophodnost sveobuhvatne zaštite najugroženijih vrsta pravokrilaca na teritoriji Republike Srbije. Кako su ovi insekti često ograničene distribucije i tesno vezani za određeni tip staništa, njihova zaštita moguća je samo uz trajnu zaštitu staništa koja naseljavaju. U knjizi su predstavljena višedecenijska terenska istraživanja širom Srbije i podaci iz relevantne literature, izdovejnih 35 taksona za koje se smatra da su potencijalno ugroženi, ili na ivici potpunog nestanka iz faune Srbije.

O knjigama govore:
- u ime izdavača: mr Aleksandar Dragišić, direktor Zavoda za zaštitu prirode Srbije, prof. dr Goran Anačkov, direktor Departmana za biologiju i ekologiju Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, i Milan Ružić, predsednik Društva za proučavanje i zaštitu ptica Srbije.
- u ime uredničkog i autorskog tima "Crvene knjiga faune Srbije III: Ptice" – msc Dimitrije Radišić, PMF, Univerzitet u Novom Sadu,
- ispred autorskog tima "Crvena knjiga faune Srbije IV: Pravokrilci" – prof. dr Ivo Кaraman, PMF, Univerzitet u Novom Sadu.

sedmi jun u 12 sati. Amfiteatar Narodne biblioteke Srbije

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *