Da li će više vremena u kući dovesti do više nasilja nad ženama?

Radi suzbijanja epidemije koronavirusa građani Beča provode više vremena u kući što u nekim situacijama dovodi do konflikta ili nasilja u porodici. Grad Beč je pokrenuo dežurnu telefonsku službu za pomoć ženama i pripremio svoje četiri sigurne kuće za mogući porast broja žrtava nasilja.

Bečke službe su spremne za porast nasilja u porodici zbog smanjenog kretanja usled pandemije koronavirusa. Pored dežurnih linija koje građanima nude opšte informacije u vezi sa koronavirusom, svim Bečlijkama je od sada dostupna dežurna telefonska služba u slučaju nasilja u porodici. Pozivi se obavljaju anonimno i brzo, a situacije se rešavaju bez preterane birokratije. Cilj inicijative jeste da se ponude rešenja, a osobe koje doživljavaju nasilje smeste u neku od četiri sigurne kuće u Beču.

Poslednjih dana u Beču je zabeležen blagi porast poziva telefonske linije za pomoć žrtvama nasilja. Jedna od tema nekih poziva bio je prema informacijama službe koronavirus. Iako trenutno nije potrebno, u prostorijama Udruženja sigurnih kuća su pripremljena dodatna mesta.

Članica gradskog veća za pitanja žena Kathrin Gaal je naglasila da je Beč uz žene. Telefonske linije sigurnih kuća i dežurna linija za žene na raspolaganju su 24 časa. Takođe, ako primete nasilje ili sami budu žrtva nasilja, građani treba da pozovu policiju.

Više informacija:
www.frauennotruf.wien.at
www.frauenhaeuser-wien.at

Foto © Annie Spratt

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *