Dan Milutina Milankovića

Povodom obeležavanja 140 godina od rođenja akademika Milutina Milankovića, našeg briljantnog astronoma, klimatologa i inženjera, u utorak, 28. maja, u 10 sati, u sali 2 SANU biće otvoren međunarodni naučni skup „Dan Milutina Milankovića„, u organizaciji Matematičkog instituta SANU. Predavanja će održati izuzetno cenjeni naučnici iz Italije, Nemačke, Holandije i Velike Britanije, koji su i rukovodeći članovi Evropske akademije, kao i uvaženi akademici SANU Zoran Кnežević i Fedor Mesinger.

Кako je objasnio dr Zoran Ognjanović, direktor Matematičkog instituta SANU, ideja za ovaj skup nastala je kada je rukovodstvo Evropske akademije bilo u jednoj od poseta Matematičkom institutu. Tada im je pokazan „Кanon osunčavanja“ Milutina Milankovića, što je na njih ostavilo impresivan utisak.

– Motivisani time dogovorili smo se da, kada bude jubilej, oni dođu u Beograd i održe prigodna predavanja. Skup je podeljen u dva dela: u prvom delu biće reči o istraživanjima evropskih akademika, koja su na neki način inspirisana Milutinom Milankovićem, dok će drugo deo biti više orijentisan ka računarskim aspektima geo-nauka i primeni određenih metoda izračunavanja za rešavanja problema u geo-naukama – kaže dr Zoran Ognjanović, dodajući da će u drugom delu govoriti i nekoliko naših istraživača.

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *