Dan zdravlja na PMF-u

Prirodno-matematički fakultet , Medicinski fakultet, Centar za kontinuiranu medicinsku edukaciju, Naučni institute za veterinarstvo „Novi Sad“ i Udruženje jednog zdravlja Srbije, organizuje edukativni seminar:

DAN NAŠEG ZDRAVLJA 2019/ ONE HEALTH DAY 2019 –

  1. novembar, u 12.00 sati, Departman za biologiju i ekologiju, novosadskog PMF-a.

Uvodnu reč će dati prof. dr Snežana Brkić, dekan Medicinskog fakulteta; dr Sava Lazić, direktor Naučnog instituta za veterinarstvo„Novi Sad“ i dr Goran Anačkov, direktor Departmana za biologiju i ekologiju Prirodno- matematičkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu.

Skup promoviše aspekte „Jednog/našeg zdravlja“ – očuvanje i održavanju opšteg zdravlja na što višem nivou. Biće prikazani primeri direktne i indirektne saradnje između stručnjaka u različitim segmentima Javnog zdravlja, koji čine strukturu „Našeg zdravlja“ u našoj pokrajini.

Prvi deo skupa – predavanje posvećeno virusima uzročnicima bolesti koji su nedovoljno poznati u stručnoj i opštoj javnosti, a prisutni su u okruženju. Zanimljivo će biti predavanje o glodarima, kao uzročnicima i prenosiocima bolesti. Glodari kao redovni stanovnici grada, sela, objekata za proizvodnju hrane, su konstanto u blizini ljudi i predstavljaju potencijalnu opasnost za ugrožavanje javnog zdravlja.

Drugi deo skupa je posvećen antimikrobnoj rezistenciji. Ova tema će biti razmatrana kako sa aspekta veterinarske medicine, tako i iz ugla humane medicine. Predavači će ukazati na značaj antimikrobne rezistencije u svakodnevnom životu i kakve sve posledice može da dosegne u okvirima kada se ovaj fenomen zanemari.

Najvažniji ciljevi skupa su da se povežu stručnjaci koji rade u domenu „Javnog zdravlja“ – lekari, veterinari, biolozi i drugi; da se predstave mogućnosti i putevi za saradnju; da se šira javnost upozna sa postulatima „Jednog zdravlja“ kao načina saradnje između različitih disciplina, kao i lokalnih, nacionalnih i međunarodnih aktivnosti u ovom polju rada i da se predstave aktivnosti „Jednog zdravlja“ tokom poslednjih godina.

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *