Danilo Kiš i/ili Bašta, pepeo

petak 21. februara, u 19 sati u Atrijumu Narodne biblioteke Srbije program povodom rođendana Danila Kiša pod naslovom „Danilo Kiš i/ili Bašta, pepeo”.

U razgovoru učestvuju: Tamara Krstić, Irena Javorski, Aleksandar Mandić i Gojko Božović.

Među mnogim povodima za razgovor o Danilu Kišu u ovoj prilici nameću se dve godišnjice iz piščevog života i literature, naime, navršava se osamdeset pet godina od rođenja Danila Kiša i pedeset pet godina od prvog objavljivanja romana Bašta, pepeo.

Događaj organizuju IP Arhipelag i Narodna biblioteka Srbije. Dela Danila Kiša u 10 knjiga objavio je Arhipelag, ekskluzivni izdavač dela Danila Kiša za Srbiju, Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu.

Književnost Danila Kiša je „delo čuda i delo truda”, ali je i delo velike sinteze. Pisci najčešće oblikuju opus tako što ovladaju jednim brojem postupaka i jednom temom, pripovedajući neko dominatno iskustvo, traumu ili vedrinu vlastitog veka i sveta. Kiš je u svom jezgrovitom opusu, svedenom na prozne knjige koje je morao napisati i na esejističke spise koji su velika odbrana moderne literature i jednog duboko individualizovanog pogleda na svet, opisao gotovo sve ključne traume i izazove svog veka. Živeći u svom vremenu i s njegovim malim i velikim zlodusima, Kiš je postao njegov nepotkupljivi svedok. Retko je koji pisac tako potanko i tako proživljeno opisao svoj vek.

U toj tački sreću se etika i estetika, veliki razlozi zbog kojih se piše, i sudbinski izazovi stvarnog sveta, dok književnost baš zahvaljujući tome, kako je govorio Kiš, postaje „poslednje pribežište zdravog razuma”.

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *