De Gol

Biografska drama „De Gol“ (De Gaulle, l’éclat et le secret, 2020) od 02. aprila na RTS 2

Gledaoci RTS-a imaće priliku od 02. aprila na Drugom programu prate interesantnu istorijsku dramu koja će čuvenog francuskog vođu Šarl De Gola predstaviti u jednom sasvim drugačijem svetlu. Jedna od glavnih figura 20. veka, retko obrađivana na malim i velikim ekranima, biće prikazana tokom ključnog trenutka u svojoj karijeri –  kako žonglira sa ličnim i profesionalnim obavezama u momentima kada ulazi u francusku i svetsku istoriju odbijajući da njegova zemlja kapitulira pred Nemačkom u Drugom svetskom ratu, istovremeno sprovodeći ideju o slobodnoj Francuskoj.

Prikazan kao heroj u svakom pojedinačnom kadru, bilo da se brine o svojoj odanoj ženi i ćerki koja boluje od Daunovog sindroma, ili dok odbija naciste i njihove galske pristalice, dok slobodnu Francusku vodi preko Lamanša.

Priča se odvija u Parizu, u maju 1940. godine. De Gol se suočava pa političkim i vojnim krahom Francuske. Njegova supruga Ivon de Gol mu je prava podrška, i njih dvoje pokušavaju da se izbore sa situacijom. Šarl de Gol, novoimenovani general, pridružuje se vladi u Parizu, dok Ivon, njegova supruga i njihovo troje dece ostaju na istoku. Suočen sa poraznim stavom Petena spremnog da pregovara sa Hitlerom, de Gol ima jednu svrhu: da nastavi borbu. I zajedno sa hiljadama francuskih porodica, Ivon i deca su uskoro primorani da pobegnu od napredujućih nemačkih trupa. Bez međusobnog kontakta, javlja se sumnja: da li će porodica de Gol biti žrtvovana zarad Francuske?

 

Uloge: Samjuel Labart, Konstans Dole, Margo Šatelijer, Pjer Rošfor, Kristofer Krejg…

Režija: Fransoa A.Vele

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *