Depresija – kako izaći iz začaranog kruga

Obeležavamo Svetski dan mentalnog zdravlja – 10. oktobar.

Učestvuju: dr Milutin Kostić (specijalista psihijatrije u Institutu za mentalno zdravlje i asistent na Medicinskom fakultetu BU na katedri psihijatrije), Milan Damjanac (konstruktivistički psihoterapeut) i gost iz resornog Ministarstva

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, više od 300 miliona ljudi na svetu pati od depresije. Prognoze govore da će do 2030. godine depresija biti najčešći uzrok morbiditeta u svetu, što ukazuje na sve veću potrebu za unapređenjem i očuvanjem mentalnog zdravlja. Podaci iz Istraživanja zdravlja stanovništva Srbije govore da 4.1% odraslog stanovništva pokazuje simptome depresije. Statistički, svaka peta žena i svaki deseti muškarac doživi bar jednu depresivnu epizodu tokom života.

Sa druge stane, stoje grupe stručnjaka koje tvrde da taj poremećaj uopšte ne postoji ili da su brojke znatno uvećane preširokim i nedovoljno jasnim dijagnostičkim kriterijumima.

Pitanja i teme: Šta je depresija i kako je prepoznati. Koja je razlika između tuge, psihičke boli i depresije? Koji su uzroci definisanja depresije kao psihičke bolesti? Društvena uslovljenost depresije. Dijagnostički kriterijumi za utvrđivanje depresije. Da li su antidepresivi rešenje za depresivni poremećaj?

Mesto održavanja tribine: Mala sala DKSG, 10. oktobar u 19 sati

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *