Digitalna budućnost počinje u školi

Grad Beč je 2019. godine započeo obiman projekat modernizacije škola. U okviru projekta „Digitalna škola“ vrednog  40 miliona evra obezbeđen je pristup bežičnom internetu i digitalnim metodama učenja za 76 škola. Time su obuhvaćeni viši razredi osnovnih škola, srednje politehničke i stručne škole. Sada se projekat proširuje, pa je predviđeno da do 2023. godine 195 škola bude priključeno na gradsku internet mrežu. Neophodna sredstva za ovaj poduhvat iznose 20 miliona evra. 

Pristup bežičnom internetu u školama otvara mnoge mogućnosti: laptopovi za učenike, alati za učenje, digitalne table i različite inicijative koje se mogu osmisliti. Učenici se u sigurnom okruženju pripremaju za budući poslovni svet. Suvereno rukovanje tehnikom i svest o rizicima digitalne komunikacije su neizostavni edukativni ciljevi u digitalnom dobu.

„Projekat „Digitalna škola“ stvara najbolje preduslove za sigurno korišćenje digitalnih medija za učenike i pomaže im da steknu znanja na tom polju. Besplatan bežični internet u školama omogućava jednake šanse za sve kako bi deca koja odrastaju uz informacione tehnologije postala digitalno odgovorni odrasli“, izjavila je Uli Zima članica gradskog veća zadužena za digitalizaciju.

Bečko energetsko preduzeće Wien Energie će biti zaduženo za instaliranje odgovarajuće infrastrukture. 

 

Foto: © Marku Spiske

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *