Direktan prenos!

Predavanje „Apolo 11: prva misija sletanja na Mesec (16 – 24. jula 1969) – U duhu Nikole Tesle i Mihajla Pupina” održaće David Vujić, penzionisani NASA inženjer, jedan od sedmorice Srba koji su polovinom prošlog veka aktivno učestvovali u Apolo svemirskim misijama, u utorak, 23. jula, u 10.30, u Svečanoj sali SANU. Reč je, naime, o jednom od brojnih programa Ambasade SAD organizovanih u cilju obeležavanja 50 godina od sletanja na Mesec.

Poznato je da je čuvenu rečenicu „Houston, we have a problem” izgovorio astronaut Džon Svajgert, kada je 1970. godine, tokom misije Apolo 13, kontrolnom centru NASA u Hjustonu prijavio problem kratkog spoja u letelici. Međutim, malo je poznato da je tu dramatičnu poruku primio upravo naš cenjeni gost – David Vujić, inženjer koji je bio odgovoran za povezivanje programa u okviru Rokvel, NASA i ostalih kompanija koje su učestvovale u izradi objekata u okviru Apolo misije.

Pored Davida Vujića u Apolo programu učestvovali su i: Slavoljub Vujić, Milojko Vučelić, Danilo Bojić, Pavle Dujić, Petar Galović i Milisav Šurbatović.

Direktan prenos predavanja može se pratiti na https://www.sanu.ac.rs/direktan-prenos/

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *