Dizajn kamp

kviru Mikser festivala 2021 i pozivaju mlade autore da se prijave na trodnevnu radionicu Ghost Project: Nova vrednost za izradu održivih rešenja za život u prirodi, koristeći odbačene sekundarne sirovine.  

Poziv za prijave: 

GHOST PROJECT 2021 – NOVA VREDNOST 

TRODNEVNA RADIONICA ZA IZRADU ODRŽIVIH REŠENJA ZA ŽIVOT U PRIRODI 

 

TEMA: NOVA VREDNOST

Nakon godine velikog usporavanja uzrokovanog globalnom pandemijom, Mikser festival podstiče mlade dizajnere da svojim inovativnim rešenjima reaguju na pojačanu potrebu za boravkom u prirodi i svoja iskustva pretoče u projekte koji će smanjiti otpad u našoj okolini dajući mu novu upotrebnu vrednost i doprineti podizanju svesti o uticaju konzumerizma i otpada na životnu sredinu, te ukazati na važnosti cirkularnog dizajna za njeno očuvanje.  

PREDMET RADIONICE

Predmet radionice je osmišljavanje i realizacija funkcionalnih prototipova predmeta koji imaju upotrebnu vrednost za život u prirodi, uz korišćenje odbačenih sirovina: rashodovanih drvenih paleta kao osnovnog i otpada sakupljenog u okolini Zornića kuće kao dopunskog materijala. Cilj je savladati ograničenja nametnuta upotrebom raspoloživih korišćenih materijala i iskoristiti sve njihove atribute za izradu predmeta koji se mogu upotrebljavati u spoljašnjoj sredini. 

DIZAJN KAMP 

Radionica “Nova vrednost” odvija se u okviru trodnevnog Dizajn kampa na Mikser festivalu, od 26-28. maja 2021, u prirodnom ambijentu kompleksa Zornića kuća nadomak Beograda. Kako je jedan od ciljeva radionice upoznavanje sa životom i snalaženjem u prirodi, odabrani polaznici će tokom trajanja radionice biti smešteni u samom kampu gde će im domaćini i mentori biti članovi Saveza izviđača Srbije koji će im preneti veštine potrebne za kampovanje u prirodi. Kamperska oprema (šatori i podloge za šatore) biće obezbeđena od strane organizatora, dok učesnici treba da ponesu vreću za spavanje ili alternativu. U skladu sa epidemiološkim merama, u šatorima za 4 osobe biće smeštena po dva učesnika radionice. Organizatori obezbeđuju obroke tokom trajanja Dizajn kampa. 

Prevoz do i od kampa obezbeđuju sami učesnici. 

LOKACIJA

Zornića Kuća, Živorada Jankovića 13, Baćevac 11460 

Google Maps: https://goo.gl/maps/ojYuwM5RipQhyac16

PRIJAVLJIVANJE NA RADIONICU

Prijava se dostavlja putem elektronskog formulara dostupnog na adresi http://formulari.mikser.rs/ghostproject/ i sadrži osnovne podatake o autoru / grupi autora i Radni zadatak (PDF dokument sa maksimalno 3 stranice A4 formata) sa prikazom pravca razmišljanja, od istraživanja teme do preliminarnog koncepta i narativa, izraženih kroz skice, crteže, fotografije, kolaže i/ili tekst.  

Učešće je otvoreno za sve stvaraoce, bez obzira na status i formalno obrazovanje. Kandidati mogu biti pojedinci ili grupa autora od 2-3 člana.

Fajlovi veličine do 5MB dostavljaju se direktim “aploudom” na formular, dok se veći fajlovi mogu dostaviti linkom u tekstualnom delu prijave (wetransfer, dropbox, google drive, etc.). Formular će biti aktivan do 5. maja 2021. u ponoć. 

Prijavom na radionicu kandidati potvrđuju da su autori priloženih ideja i da Mikser ima pravo objavljivanja priloženih radova na svim svojim komunikacionim kanalima. Kako je broj mesta orgraničen, organizatori će na osnovu kvaliteta radnih zadataka odabrati 20 učesnika radionice. 

ROKOVI

Formular za prijave je otvoren do 5. maja 2021. u ponoć. 

Finalna lista učesnika biće objavljena 8. maja na web stranici mikser.rs i društvenim mrežama organizacije Mikser. 

Nakon proglašenja rezultata, organizatori će održati preliminarni online sastanak sa odabranim učesnicima radionice i mentorima projekta u cilju što boljih priprema za dizajn kamp.

TEHNIČKE INFORMACIJE

Materijal 

Osnovni materijal (rashodovane palete) obezbeđuju organizatori, dok će dopunske materijale (odbačene sekundarne sirovine) učesnici sakupiti tokom akcije čišćenja okoline koja će biti organizovana u okviru aktivnosti Dizajn kampa. Učesnici sami donose specifične dodatne materijale koji proističu iz njihovih konceptualnih rešenja (rashodovani ili polomljeni predmeti, delovi predmeta, kanta, gajtan, guma, crevo, lavor, kišobran, itd.), dok će određenu količinu pomoćnog materijala kao što su ekseri, šrafovi, žica obezbediti organizatori i delimično sami učesnici.

Tehnike obrade

Realizacija prototipova podrazumeva sve obrade koje omogućavaju dostupni ručni i električni hobi alati (šrafciger, čekić, stona testera, ubodna testera, brusilica, bušilica…). Preporučuje se da učesnici ponesu i svoj hobi alat i mašine i obeleže ga.  

Podrška 

U toku trajanja radionice biće angažovana i stručna lica (mentori, majstor, osoblje za logistiku..) koja će pružati podršku učesnicima radionice da realizuju projekat. 

PLAN RADA

  1. Dan (sreda 26.05.) – orijentacija u kampu, istraživanje lokacije, upoznavanje učesnika i mentora, uvodna predavanja gostujućih predavača, utvrđivanje koncepta, utvrđivanje plana i tempa rada za svakog učesnika, u zavisnosti od koncepta / teme  rad na prototipu
  2. Dan (četvrtak 27.05.) – rad na prototipu, mentorski obilasci autora i timova, predavanja i panel diskusije u vezi sa temom radionice, zajedničke aktivnosti u prirodi
  3. Dan (petak 28.05.) – rad na finalizaciji prototipova, završna prezentacija i dodela nagrada

 

Zanimljivi linkovi:

https://pure-gold.org/

https://www.mistraurbanfutures.org/en/project/phd-project-waste-resources

https://www.designboom.com/tag/recycling/  

https://www.frameweb.com/article/11-design-products-and-collections-made-using-waste-and-recycled-materials

https://www.dezeen.com/2020/02/19/smoca-exhibit-design-reimagine-waste-products/

https://bettermarketing.pub/reusing-and-upcycling-materials-is-getting-a-design-makeover-eb651732f82c

Radionica Nova vrednost je deo projekta Ghost Project koji predstavlja međunarodnu platformu za talentovane pojedince u oblasti industrijskog dizajna. Projekat je iniciran 2006. godine, kao mala lokalna izložba, da bi narednih godina prerastao u jednu od najvećih regionalnih smotri talenata iz oblasti dizajna, a zatim i u mesto razmene znanja, veština i ideja među mladim dizajnerima i stvaraocima drugih kreativnih disciplina. 

PREDAVAČI / MENTORI

Volker Albus, dizajn kritičar i kustos (Nemačka)

Prof. Jelena Matić, Šumarski fakultet, Univerzitet u Beogradu

Kristina Cvejanov, ekspertkinja za otpad

Doc. Madlena Dašić, Univerzitet Metropoliten

Marko Ivošević, Načelnik Savez izviđača Srbije

Jelena Košarić, Savez izviđača Srbije

TIM

Jelena Matić

Maja Lalić 

Ana Čarapina

Marko Ivošević

Jelena Košarić

ORGANIZATORI

Mikser

www.mikser.rs

Savez izviđača Srbije

izvidjaci.rs/

Šumarski fakultet Univerziteta u Beogradu

www.sfb.bg.ac.rs

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *