Dr Đorđe Radić (1839 – 1922) – Poljoprivredni prosvetitelj i naučnik, Perom i delom među svima najveći

Autori izložbe: Dragan Drašković i Olivera Ćosović

Organizacija: Savez inženjera i tehničara Srbije i Akademijski odbor za selo SANU

23. septembar – 7. oktobar 2020. godine

U Galeriji nauke i tehnike SANU od 23. septembra možete pogledati izložbu posvećenu dr Đorđu Radiću (1839-1922), poljoprivrednom prosvetitelju i naučniku, prvom doktoru poljoprivrednih nauka kod nas i počasnom članu Srpske Кraljevske akademije.

On je bio prvi Srbin koji je na Bečkom univerzitetu položio doktorat iz filozofije s poljoprivrednom raspravom. Ime Đorđa Radića je postalo poznato i potrebno Srbiji, te ga je Кnez Mihailo Obrenović više puta pozivao i angažovao, prvi put 1864. godine.

Osnivanjem Društva za poljsku privredu 1869. godine, dr Đorđe Radić je došao u Srbiju, i tada započinje novi period njegovog života i rada. Znanje koje je stekao školovanjem, kao i praktična znanja stečena obilascima i proučavanjem poljoprivrednih dostignuća većine evropskih zemalja (od 1862–1869. obišao je Austriju, Češku, Francusku, Nemačku, Italiju, Švajcarsku, Holandiju i Belgiju) stavljeno je u funkciju prosvećivanja i napretka srpskog seljaka.

O značaju i doprinosu dr Đorđa Radića u utemeljenju srpske poljoprivrede najbolje govore njegova dela: preko 40 objavljenih knjiga i više od 500 objavljenih članaka, uredništvo u listovima Seljak, Težak, Domaćin, Cvetarstvo, zatim članstvo u 67 poljoprivrednih i kulturnih društava (od kojih su tri američka).

Među njegovim brojnim naučnim dostignućima možemo pomenuti hibridizaciju kukuruza koju je započeo pre nego što je to učinjeno u SAD-u, dobijanje raznih sorti kukuruza i krompira, kao i novih vrsta povrća. Zaslužan je za proizvodnju prvog pamuka u Ugarskoj, uvođenje plemenitije rase stoke i izvođenje ukrštanja. Izvodio je oglede sa uzgojem svilene bube, a zahvaljujući njemu su i nabavljene, za ono vreme, nove sprave i alati – gvozdeni plugovi i vršalice sa vitlom. Radio je na osnivanju poljoprivrednih škola u Požarevcu, Danilovgradu i Кraljevu, obavljao poslove sekretara u Srpskom poljoprivrednom društvu, i sarađivao je sa svim relevantnim imenima poljoprivredne nauke u Evropi i svetu.

Takođe, dr Đorđe Radić je bio redovni član Srpskog učenog društva i počasni član Srpske Кraljevske akademije.

Postavku u Galeriji nauke i tehnike SANU posvećenu ovoj izuzetnoj ličnosti možete pogledati do 7. oktobra.

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *