Dragan Sredojević i Eduard Grač

Koncerta našeg mladog violiniste Dragana Sredojevića povodom 90. rođendana Eduarda Grača održaće se 15. septembra u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine.

Eduard Grač je narodni umetnik Rusije i SSSR, najstariji profesor i šef gudačke Katedre na čuvenom moskovskom Konzervatorijumu „Čajkovski“. Njegovi učenici su među najeminentnijim violinistima širom sveta – laureati konkursa P.I.Čajkovskog u Rusiji, Kraljice Elizabete u Belgiji, Vijenjavskog u Poljskoj i mnogih drugih. Ove godine se u celom muzičkom svetu obeležava profesorov veliki jubilej – 90 godina od rođenja, a nama je pripala čast da ga obeležimo u Kolarčevoj zadužbini, u Beogradu.

Sonate za violinu i klavir nemačkog kompozitora Johanesa Bramsa nedvosmisleno se ubrajaju među najzahtevnija dela u kompletnoj muzičkoj literaturi. Možda upravo iz tog razloga, publika nema često priliku da ih čuje – posebno sve Bramsove sonate u okvirima jednog koncerta. Razmišljajući o svečanom povodu i jubileju kojem je koncert posvećen, odlučili smo se za ovaj nesvakidašnji, maratonski poduhvat, sa nadom da će naša beogradska publika uživati u ovom prazniku muzike.

Dragan Sredojević je jedan od najistaknutijih srpskih violinista mlađe generacije, čije je umeće široko poznato i visoko cenjeno u celom svetu. Rođen je u Valjevu, gde sa šest godina počinje da svira violinu – najpre kao najmlađi polaznik muzičke škole “Živorad Grbić”, a kasnije i muzičke škole “Mokranjac” u Beogradu. U istom gradu započinje svoje akademsko obrazovanje na Fakultetu muzičke umetnosti, u klasi prof. Marije Jokanović, a nastavlja na moskovskom Кonzervatorijumu “P. I. Čajkovski”, u klasama prof. Marine Jašvili i prof. Eduarda Grača, gde diplomira sa najvišim ocenama za samo tri godine.
Nakon završenih studija u Moskvi, na poziv maestra Valerija Gergijeva, nastavlja svoju karijeru kao solista jednog od najprestižnijih muzičkih kolektiva na svetu – orkestra Marijinskog teatra u Sankt Peterburgu, sa kojim ostvaruje više od hiljadu nastupa na najznačajnijim festivalima i scenama širom sveta. Sa samo 25 godina, kao najmlađi koncertmajstor, dobija poziv da vodi čuveni Londonski simfonijski orkestar, sa kojim snima za Bi-Bi-Si radio i koncertira po Velikoj Britaniji i Evropi.
Nastupa na vodećim festivalima i u najeminentnijim koncertnim dvoranama sveta kao što su: Кarnegi Hol u NJjujorku, Santori Hol u Tokiju, Bakingemska palata u Londonu, Evropski parlament u Briselu, Boljšoj teatar u Moskvi, Marijinski teatar u Sankt Peterburgu, La Skala u Milanu, Muzikferajn u Beču, Berlinska filharmonija, Pariska filharmonija, Кenedi centar u Vašingtonu, Volt Dizni Hol u Los Anđelesu, Viktorija Hol u Ženevi, Tonhale u Cirihu, Izraelska Opera u Tel Avivu, Gastajg u Minhenu, Nacionalni auditorijum u Madridu, Кraljevska Opera u Stokholmu, Palata lepih umetnosti u Meksiku, Nacionalni centar umetnosti u Pekingu, Nacionalni centar umetnosti u Seulu i td.

Dragan Sredojević je svečano otvorio 48. Muzički festival BEMUS u Кolarčevoj zadužbini, izvodeći koncert za violinu i orkestar J. Bramsa, uz pratnju Simfonijskog orkestra RTS pod rukovodstvom Bojana Suđića. Кoncert je bio u direktnom prenosu RTS. Među brojnim domaćim i inostranim priznanjima, ističe se takođe nagrada “Beogradski anđeo” Ministarstva kulture Republike Srbije, za umetničku izuzetnost i veliki doprinos kulturi.

Pored aktivne izvođačke karijere, Sredojević je veoma posvećen i pedagoškom radu kroz brojne radionice i masterklaseve sa mladim talentima. Od 2018. godine, predaje u zvanju asistenta na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, gde je trenutno na poslednjoj godini doktorskih studija.

Dragan Sredojević nastupa na retkoj violini francuskog graditelja Fransoa Lipoa iz 18. veka, koju je dobio na korišćenje ljubaznošću privatnog kolekcionara.

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *