Drugi svetski rat u minijaturi – 80 godina od Aprilskog rata

Izložba „Drugi svetski rat u minijaturi – 80 godina od Aprilskog rata“ biće otvorena od 1. aprila (u 10 sati) u Galeriji nauke i tehnike SANU, povodom 80 godina od događaja kojim je u Srbiji započeo Drugi svetski rat. Organizatori izložbe su Maketarski klub „Oluj“ i Beogradski maketarski klub, u saradnji sa Srpskom akademijom nauka i umetnosti, a ona je namenjena širokoj publici, deci školskog uzrasta, zaljubljenicima u vizuelnu umetnost, minijaturu i istoriju.

Burna istorijska dešavanja su na teritoriji Srbije dovela do vrlo ograničenog broja muzejskih eksponata borbene tehnike iz ove epohe. Imajući to u vidu, maketa je pogodan medij da, makar u minijaturi, posetiocima pruži trodimenzionalni utisak ovih tehničkih dostignuća koja danas deluju gotovo nemogućim. Na izložbi će biti prikazano preko 100 maketa borbenih sredstava iz Aprilskog i Drugog svetskog rata, koje će kroz autentični prikaz kopija aviona, vozila, brodova, figura, diorama i vinjeta, pružiti posetiocu uvid u borbenu tehniku tog perioda. Pored maketa, deo izložbe će biti i štampani panoi, koji će sadržati crteže i fotografije, mape borbenih dejstava, isečke iz štampe i tekstove. Jedan od ciljeva izložbe je i da se široj publici predstave radovi srpskih maketara i na taj način popularizuje maketarstvo kao hobi.

Izložba traje do 24. aprila.

Galerija nauke i tehnike SANU od ponedeljka do petka radi od 10 do 20 sati, a subotom od 10 do 15 sati.

Stručno vođenje kroz izložbu predviđeno je za svaki petak u sedmici u 18 sati, a u skladu sa propisanim merama za sprečavanje infekcije Кovid-19.

Broj posetilaca u Galeriji je ograničen shodno kapacitetu prostora i epidemiološkim preporukama.

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *