Duh vremena – nauka između dobra i zla

Prva epizoda ''Kocka je bačena'' otkriva šta je nauka i kakva je njena veza sa tehnologijom, uopšteno podsećajući na neka od najvažnijih otkrića u istoriji nauke. Ona traga za počecima moderne nauke, otkriva koje su to društvene okolnosti odredile pravac njenog razvoja i koji su to konkretni ljudi, otkrića ili izumi bili ključni. Pokušava da odgonetne i da li su geniji izumrli, uvodi u priču o tome koliko je nauka promenila čovekov svet i kako se oblikuje njena društvena uloga.

U emisiji govore: molekularni mikrobiolog dr Jelena Begović, fizičar dr Aleksandar Bogojević, antropolog i istoričar nauke prof. dr Aleksandar Petrović, mašinski inženjer prof. dr Aleksandar Sedmak, novinar i dipl. inž. tehnologije Vladimir Jelenković.

Urednik serije je Aleksandra Šarković, scenarista Dubravka Marić, a reditelj je Ivan Popović.

 

Druga epizoda ''Pandorina kutija'' odgovara na ključna pitanja: jesu li nauka i tehnologija otuđene od čoveka, da li već znamo dovoljno, jesmo li kao vrsta dovoljno sazreli da se suočimo sa onim što smo dobili od njih, da li je potrebno zaustaviti razvoj bazičnih nauka iz kojih proističu tehnologije? U tom smislu, ona preciznije definiše samu tehnologiju, razmatrajući njen odnos sa bazičnom naukom, kao i moguće načine njihove humanizacije u osvit četvrte tehnološke revolucije.

 

Treća epizoda ''Preko trnja do zvezda'' istražuje uticaj privrede i države na nauku i tehnologiju, i usredsređuje se na neke ključne oblasti u kojima one igraju svoje najvažnije civilizacijske uloge. Istražuje i društvenu svesnost i odgovornost naučnika, inženjera i lekara, sve ono što im društvo nameće, pa i odnos javnosti i medija prema nauci i tehnologiji. Poslednja epizoda razmatra i neka rešenja za usklađivanje potreba za ekonomskim razvojem sa opstankom života na Zemlji.

 

 

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *