Duhovi Afganistana

Zapadne snage ušle su u Afganistan 2001. godine kako bi svrgnule talibanski režim. Obećale su demokratiju, slobodu i prava za žene. Sve se pretvorilo u katastrofu. Poginule su stotine hiljada ljudi. Korupcija i razni oblici zlostavljanja duboko su ukorenjeni u društvu. Sada se strane snage povlače. A talibani nisu ni približno poraženi te se žele vratiti na vlast. Što je pošlo po zlu u ovom „dobrom ratu“?
Grejem Smit bio je mladi i idealistični ratni dopisnik kada je sledio vojsku u afganistanskim bitkama. Sada se vraća na mesto od kog ima noćne more kako bi video ima li nade za mir. Smit posećuje stare prijatelje i poznanike te promatra duboke podele u zemlji.
Šaharzad Akbar, glavna afganistanska stručnjakinja za ljudska prava, proziva i vladina i talibanska zlostavljanja. Zagovara sklapanje primirja s pobunjenicima. No Hamdulah Mohib, predsednikov savetnik za nacionalnu sigurnost, odbacuje takvu mogućnost jer strahuje da bi to bila predaja za pregovaračkim stolom te upozorava na moguća nova krvoprolića. Snažne žene na Sveučilištu u Kabulu odlučne su u nameri da će zadržati svoja novostečena prava i slobode, čak i ako se talibani vrate na vlast. No u Kandaharu žene u burkama objašnjavaju zašto se ne boje povratka talibana na vlast…

Nedelja, 29. avgust, HRT 1 u 21,15

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *