Duhovno i kulturno blago manastira Studenice

U petak 13. decembra, u 19 sati, u Galeriji SANU biće otvorena izložba Duhovno i kulturno blago manastira Studenice – drevnost, postojanost, savremenost, autora Miodraga Markovića, dopisnog člana SANU. Na otvaranju izložbe govoriće iguman manastira Studenice arhimandrit Tihon i predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti akademik Vladimir S. Кostić. Izložbu će svečano otvoriti akademik Gojko Subotić.

Ova izložba je zajednički projekat SANU i Manastira Studenice, kao prilog obeležavanju 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve. Izložba se sastoji od nekoliko celina: istorija Studenice, arhitektura Studenice, likovna umetnost Studenice (Studenički živopis i plastika), ktitori manastira, restauracija i rekonstrukcija manastira, manastirska riznica, značaj Studenice u kulturnom i identitetskom obrascu srpskog naroda i vladarska ideologija i kulturna politika Nemanjića na primeru Studenice.

Ideja dopisnog člana SANU Miodraga Markovića je da se ukrštanjem orginalnih artefakata i konvencionalnih eksponata sa novim tehnologijama i digitalnim instalacijama kreira interaktivna izložba o manastiru Studenica. Na atraktivan način posetioci će moći da vide manastirski kompleks, arhitekturu, slikarstvo, riznicu, kao i da saznaju novija otkrića brojnih istraživača.

Projekat su, pored Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, finansijski pomogli Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Ministarstvo pravde Republike Srbije, Sekretarijat za kulturu grada Beograda, Javno preduzeće Srbijagas, Udruženje banaka Srbije, Akcionarsko društvo za građevinarstvo i trgovinu Neimar-V, Elektroprivreda Srbije, Banka Poštanska štedionica a. d, Beograd, medijski sponzor je RTS.

Izložba traje do 31. marta 2020. godine.

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *