Džejn – U senci čoveka

Ovaj nagrađivani film pripoveda veličanstvenu priču o slavnoj britanskoj primatološkinji. Dokumentuje njena prva istraživanja u Tanzaniji i koncentriše se na revolucionarni rad na terenu, te odnos s njenim snimateljem i mužem Hugom van Lavikom i ščimpanzama koje su bile predmet njena proučavanja.

Dugogodišnja ljubiteljica životinja, Džejn je sanjala o tome da ode da živi među divlje životinje u Africi. To joj se ostvarilo 1957. godine, kad je upoznala dr Luja Likija tokom poseta prijateljima u Keniji. Vodeći antropolog dr Likismatrao je da promatranje čovekolikih majmuna može da pruži uvid u poreklo i ponašanje naših paleolitskih predaka i tražio je nekoga ko će mu pomoći u istraživanju. Premda nije imala neko formalno obrazovanje, Liki je znao da je s Džejn našao savršenu osobu za to.

kada je imala 26 godina Džejn je bila u Gombeu u tanzanijskoj divljini i živela među šimpanzama. Ovde je i došla do velikog otkrića koje će do temelja uzdrmati naučni svet. Otkrila je da šimpanze upotrebljavaju i prilagođavaju alat kako bi s njim hvatale bube za jelo. Ovaj film obuhvaća sve, od njena bliskog odnosa s šimpanzama do života koji je stvorila u Africi, isprva s Hugom van Lavikom, snimateljem National Geographic, kog su poslali da napravi film o njenom radu, pa joj je postao muž, a danas uz trajno zauzimanje za šimpanze u celome svetu.

Svjetski poznati kompozitor Filip Glas, dobitnik "Oskara", napisao je muziku za ovaj prelep i dirljiv film.

Film je dosad osvojio 34 nagrade i 37 nominacija.

Subota, 18. jul, HRT 2 u 20,05

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *