Edukacija mladih o psihičkim bolestima

Psihičke bolesti se i dalje ubrajaju u tabu teme u našem društvu. Pandemija je pogoršala situaciju za mlade ljude. Studija koje je sprovedena početkom godine ustanovila je da 55 odsto mladih ljudi ispoljava depresivnu simptomatologiju, polovina pati od različitih strahova, a jedna četvrtina ima poremećaje sna. 

Projekat BASTA je besplatan program za bečke škole čiji je cilj razbijanje predrasuda o psihičkim oboljenjima i predstavljanje sistema pomoći grada Beča. Program daje odgovore na pitanja šta su psihičke bolesti, kako one utiču na svakodnevni život obolelih i na koji način treba da se ophodimo prema njima. Predavanja su podeljena u šest jedinica i namenjena su mladima između 16 i 19 godina starosti. Vrhunac projekta predstavlja upoznavanje sa iskustvima obolelih osoba i stručnjaka koji se bave ovom temom. 

„Psihosocijalne usluge u Beču se odnose na lečenje psihički bolesnih osoba, ali i prevenciju, informisanje i destigmatizaciju. Samo onaj ko je dovoljno informisan o psihičkom zdravlju, može da zatraži profesionalnu pomoć u pravom trenutku“, objašnjava dr Georg Psota načelnik Psihosocijalnih usluga u Beču. 

Foto:

© Eric Ward

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *