Ekologija građenih prostora i energetska održivost u arhitekturi

„Ekologija građenih prostora i energetska održivost u arhitekturi“, tema je predavanja koje će održati akademik Branislav Mitrović u okviru ciklusa „Energija kao jedan od najvećih izazova čovečanstva u XXI veku„. Predavanje će biti održano u utorak, 17. decembra, u 11 sati, u Svečanoj sali SANU.

Tehnologija koja može da zasmeta u našem okruženju istovremeno podržava i omogućava ugrađivanje ekoloških i energetskih sistema kao integralnih elemenata arhitektonike. Кako ističe akademik Branislav Mitrović, gradeći danas, arhitekte su u prilici da raznovrsno intervenišu u prostoru, sa širokim spektrom mogućnosti oblikovanja i tehnoloških rešenja. Uz tehnološke inovacije, treba zadržati razumevanje ekologije kao relacione nauke i težnje koja se ne sprovodi samo uz pomoć tehnoloških proizvoda, već značajnije, kroz postizanje harmoničnih odnosa između čoveka-društva i prirodnog okruženja, o čemu će se govoriti na predstojećem predavanju.

Akademik Branislav Mitrović je profesor emeritus Arhitektonskog fakulteta u Beogradu. Osnovao je, 2006. godine, svoj projektni biro MITarh studio. Dobitnik je više od 100 nagrada i 40 stručnih i društvenih priznanja

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *