Elektronska kola za radio-frekventne sisteme

Prof. dr Zoja Popović, inostrani član SANU, održaće predavanje pod nazivom „Elektronska kola za radio-frekventne sisteme“, u četvrtak, 15. septembra, u 12 sati, u Svečanoj sali SANU.

Glavni problemi radio-frekventnih sistema za komunikacije i senzore na mikrotalasnim učestanostima odnose se na potrošnju električne energije prilikom predaje i ograničenu osetljivost prilikom prijema. Istraživačka grupa na Univerzitetu u Кoloradu bavi se rešavanjem tih problema na učestanostima od 1 do preko 100 GHz. U predavanju će biti navedeni primeri integrisanih kola u galium nitridu (GaN). Ova visokofrekventna analogna električna kola primenjuju se u bežičnim komunikacijama. Manje poznate primene uključuju industrijsko grejanje za pretvaranje smeća u gorivo i merenje unutrašnje temperature tela za dijagnostiku u medicini.

Dr Zoja Popović je počasni redovni profesor na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Кoloradu (Bolder, SAD). Diplomirala je na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Magistrirala je i doktorirala na Кalifornijskom tehnološkom institutu (Caltech, Pasadena, CA, USA). Njani istraživački interesi u oblasti mikrotalasne tehnike obuhvataju pojačavače visoke efikasnosti, integrisana kola na milimetarskim učestanostima, medicinske primene mikrotalasa, kvantne sezore i merenja, kao i bežično napajanje.

Prof. Zoja Popović je član Instituta inženjera elektrotehnike i elektronike (Institute of Electrical and Electronics Engineers IEEE), dobitnica je dve IEEE MTT Microwave Prizes (1993. i 2006) za najbolje radove godine, i URSI Issac Кoga zlatne medalje. Proglašena je za White House NSF Presidential Faculty Fellow, kao i za IEEE MTT Distinguished Educator. Pod njenim mentorstvom doktoriralo je preko 65 doktoranata. Za inostranog člana SANU izabarana je 2006. godine. Ove godine izabrana je za člana Američke nacionalne inženjerske akademije (National Academy of Engineering).

Direktan prenos može se pratiti putem linka https://www.sanu.ac.rs/direktan-prenos/

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *